Premières van DUKOT (Desaparecidos) in Nederland warm ontvangen

Filippijnse en Nederlandse bezoekers hebben de Europese première in Nederland van ‘Dukot' warm ontvangen. Deze controversiële film (desaparecidos = vermisten) was aanvankelijk voor publieke vertoning door de Arroyo regering verboden vanwege de realistische weergave van de situatie van de mensenrechten in de Filippijnen.

De succesvolle vertoningen van Dukot in Den Haag, Amsterdam, Alkmaar en Utrecht werden bijgewoond door honderden en ondersteund door vele sponsors en begunstigers. Het publiek was ontroerd door de film die is gebaseerd op werkelijk gebeurde verhalen.

Mevrouw Coni Empeño, wier dochter Karen een 'desaparecido' is, en Raymond Manalo, die zelf werd ontvoerd en gedurende 18 maanden vast zat, maar wist te ontsnappen aan zijn militaire bewakers, waren aanwezig bij de voorstellingen in Nederland om te getuigen van hun persoonlijke beproevingen.

Inleiding film

Een van de hoofdrolspelers in de film, mevrouw Gina Alajar, woonde de voorstellingen bij en ontving een warm applaus voor haar gevoelige vertolking van een moeder wier dochter werd vermist, nadat ze ontvoerd was door gewapende mannen die werden verondersteld van het Filippijnse leger te zijn.

"Hindi pa ako nawalan ng anak. Pero ramdam ko ang sakit ng mawalan ng anak” (Ik heb weliswaar geen kind verloren, maar ik kon de pijn voelen van er een te verliezen), zei Gina Alajar in een van de forums.

“Saludo ako sa inyo, sa mga katulad nyo na tumitindig sa inyong paniniwala at sa inyong katapangan”, zei Alajar verder (verwijzend naar mevr. Empeño, Raymond Manalo en aanwezige Filippijnse ballingen die in de Filippijnen politiek werden vervolgd).

De scenarioschrijver van Dukot, Boni Ilagan, die ook te gast was bij de filmvertoningen, drukte zowel Filippijnse als Europese bezoekers op het hart om hun solidariteit met de boodschap van de film te tonen, door de mensenrechten waar en wanneer deze worden misbruikt en verkracht, te verdedigen. "Mensenrechten is iets dat ons allen wereldwijd bindt," benadrukte Ilagan.

Getuigenissen

Mevr. Empeño en Raymond zijn in Europa op uitnodiging van Amnesty International en Het Comité voor de Mensenrechten in de Filippijnen (Afdeling Groot-Brittannië), om hun verhalen te delen met Europeanen en Filippino’s en hen op te roepen tot solidariteit om de mensenrechtenschendingen in de Filippijnen te stoppen. Het Internationaal Comité voor de Mensenrechten in de Filippijnen (ICCHRP) en de Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging coördineren hun spreekbeurten-tournee.

Tijdens een van de forums zei mevr. Empeño: “Si Karen, ang anak ko, ang nagmulat sa akin sa mga tunay na nangyayari sa ating bayan. Hanggang nabubuhay ako, ipagpapatuloy ko ang sinimulan ni Karen” (Mijn dochter Karen heeft mijn ogen geopend voor wat er werkelijk gaande is in ons dierbare land. Zolang ik leef, zal ik voortzetten, wat Karen is begonnen.)

‘Nanay Connie’, zoals mevr. Empeño liefdevol genoemd wordt, werd steeds gezien met een zwart notitieboek tegen zich aan geklemd, alsof het haar vermiste dochter was. Ze vergat nooit om na elk forum het publiek te vragen hun handtekening te zetten in dat boek. Het boek bevat een brief aan President Benigno Aquino III waarin hij wordt opgeroepen alle verdwenen slachtoffers op te sporen, de buitengerechtelijke moorden te doen stoppen, mensenrechtenschendingen te beëindigen en Arroyo en haar kliek te vervolgen voor hun misdaden tegen het Filippijnse volk. Gedurende haar Europa-reis heeft ze tot nu toe al meer dan 2000 handtekeningen verzameld.

Raymond Manalo’s verklaring over de martelingen en zijn gewaagde ontsnapping aan zijn beulen schokte het publiek vanwege de wreedheid van de ontvoerders. Na het vertellen van zijn verhaal vroeg hij zijn landgenoten en hun Europese vrienden om de campagne voor de mensenrechten in de Filippijnen te steunen.

Bezoekers

Onder de aanwezigen bij de filmvertoningen in Nederland waren vertegenwoordigers van Amnesty International, leden van het Vredespanel van het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen (Prof. Jose Ma. Sison, Julie de Lima en Fidel Agcaoili), Munting Nayon, leiders en leden van verschillende Filippijnse migrantenorganisaties, Nederlandse en Belgische solidariteitsvrienden, vertegenwoordigers van diverse Nederlandse NGO's, Filippijnse maatschappelijke ondernemers, Filippijnse landgenoten en andere migranten.

Gina Alajar sluit zich aan bij de Filipino's als zij Vrijheid eisen voor de Morong 43

Morong 43

De première op 6 november in Amsterdam viel samen met de internationaal gecoördineerde mobilisatie om op te roepen tot de vrijlating van de Morong 43, een groep artsen, verpleegkundigen en gezondheidswerkers die zijn gearresteerd en gedetineerd op valse aanklachten. Mevr. Gina Alajar sloot zich aan bij de Filippijnse mensenrechtenactivisten in Amsterdam door de petitie voor de vrijlating van de 43 gezondheidswerkers te ondertekenen, en bij de fotoshoot, direct na de filmvoorstelling.

Europese Tournee

Na de succesvolle vertoningen in Nederland zal de film worden getoond in diverse andere steden in Europa, nl. Rome (14 nov.), Wenen (28 nov.), Londen (4 dec.), en Bern, (4 dec.). Andere voorstellingen zijn gepland in Bologna (Italië), Kopenhagen (Denemarken), Brussel (België) en steden in Duitsland.

De Europese tournee van Dukot is een initiatief van Migrante Europa samen met de ICCHRP in samenwerking met verschillende Filippijnse migrantenorganisaties en solidariteitsgroepen die in Europa samenwerken uit bezorgdheid over de mensenrechtensituatie in de Filippijnen, met name over de recente verlenging van het zogenaamde antiterreur-programma bekend als "Oplan Bantay-Laya" (Operatie Vrijheidsbewaking) door president Aquino III.

Dukot

Dukot werd geregisseerd door de bekroonde regisseur Joel Lamangan en geschreven door de bekende Filippijnse scenarist Bonifacio Ilagan. Hij toont het liefdesverhaal van twee jonge activisten, gespeeld door de Filippijnse actrice Iza Calzado en de bekroonde acteur Allen Dizon, die worden ontvoerd en gemarteld door veiligheidstroepen van de Filippijnse staat. Lamangan en Ilagan, beiden voormalige politieke gevangenen tijdens de dictatuur van Marcos, baseerden Dukot op real-life gevallen van moorden, ontvoeringen en martelingen in de Filippijnen, die zijn gedeponeerd bij de Verenigde Naties door overlevenden, familieleden van slachtoffers en mensenrechtenactivisten.

VN-rapporteur Philip Alston

In 2007 heeft de speciale VN-rapporteur Philip Alston in een verslag gewezen op de schuld van het Filippijnse leger aan duizenden gevallen van buitengerechtelijke executies, verdwijningen en marteling sinds 2001 onder de regering van de voormalige president Gloria Arroyo. Helaas, ernstige schendingen van de mensenrechten gaan tot heden nog steeds door. #

D.L. Mondelo
MIGRANTE Europe
Bron: http://www.mnnetherlands.com/