Schending van de Mensenrechten
en de
Zoektocht naar Gerechtigheid

Ontmoet onze gasten Concepcion Empeño en Raymond Manalo

Schendingen van de mensenrechten, zoals buitengerechtelijke moorden en gedwongen verdwijningen, blijven straffeloos doorgaan in de Filippijnen. Families van de verdwenen en de overlevende slachtoffers gaan door met hun zoektocht naar gerechtigheid.

De twee bekende slachtoffers Concepcion Empeño en Raymond Manalo geven lezingen in Europa om de aandacht te vestigen op het probleem van verdwijningen. Na de film DUKOT bent u in de gelegenheid hen te ontmoeten en te steunen.

Raymond Manalo, een Filippijnse boer, werd in 2006, samen met zijn broer, door veiligheidstroepen ontvoerd. Beiden wisten op ongeziene wijze te ontsnappen uit het militair kamp waar ze gevangen gehouden werden. Raymond beschrijft de ervaring in het kamp als een nachtmerrie die hem zijn hele leven zal blijven achtervolgen.

De broers waren niet alleen in het kamp. Raymond zag er ook Karen Empeño en Sherlyn Cadapan, twee studenten die eerder samen verdwenen waren.

Concepcion Empeño is de moeder van Karen, een geëngageerde studente, die actief was aan de universiteit en voor haar thesis naar een boerengemeenschap trok, waar ze onderzoek deed. Daar verdween ze in 2006 zonder enig teken van leven tot op de dag van vandaag. Door de getuigenis van Raymond kreeg de hoop van Concepcion een flinke deuk.

Woede, angst, betrokkenheid en vooral de enorme drang om een einde te maken aan de jarenlange straffeloosheid in de Filippijnen zijn de drijfveren van Raymond en Concepcion om de wereld rond te trekken met hun verhaal. En hun hoop is niet zonder grond, want internationale druk heeft in het verleden al eerder effect gehad op de Filippijnse regering.

De film DUKOT en de gelegenheid voor discussie met onze gasten is in:

Den Haag: Buurthuis Boerenplein, Mandelaplein 1, vrijdag, 5 november, 6:00 pm
Amsterdam: Wibautstraat 150, zaterdag 6 november, 7:00 pm
Alkmaar: Joseph Kerk, Nassaulaan 2 (hoek Singel), zondag 7 november, 6:30 pm
Utrecht: Louis Hartlooper Com., Tolsteegbrug 1, dinsdag, 9 november, 7:00 pm

De spreekbeurtentour in Europa is opgezet en gesponsord door de Campagne voor Mensenrechten in de Filippijnen (UK), Amnesty International UK, UNISON, Internationaal Coördinerend Comité voor mensenrechten in de Filippijnen (ICCHRP). De tour in Nederland is opgezet en gesponsord door Rice & Rights, Haëlla Stichting en de NFS.

Uw aanwezigheid zal tot grote steun zijn voor onze gasten en de makers van de film Dukot. Laten we gezamenlijk de internationale druk op de Filippijnse regering opvoeren, met het doel de dramatische mensenrechtensituatie tot een einde te brengen.

Meer informatie over Concepcion Empeño en Raymond Manalo:

Amnesty International UK interviewde Concepcion Empeno en Raymond Manalo bij aankomst in Europa.
Zie artikel ‘Verdwijningen in de Filippijnen: een nachtmerrie zonder einde’, op deze website www.nefiso.nl

Myrtille van Bommel van Radio Nederland Wereldomroep interviewde Concepcion Empeño en Raymond Manalo.
Zie artikel ‘Filippijnse verdwijningen blijven een raadsel', op www.rnw.nl