Een Film over Ontvoeringen en Martelingen die de Waarheid niet Schuwt

Een film die je gezien moet hebben

Dukot is gebaseerd op werkelijke gevallen van ontvoering en marteling. De wereldpremière op het Montreal Film Festival oogstte positieve bijval wegens “het prachtige verhaal, de actualiteit van het thema, het technisch vakmanschap en het uitzonderlijke spel van de voornaamste acteurs.”

Dukot, geredigeerd door Joel Lamangan, is een nieuwe politieke film in het genre, populair gemaakt in de Filippijnen door grote regisseurs als Lino Brocka en Mike De Leon. Bonifacio Ilagan, de schrijver van het script, zegt: “het zou wel eens de eerste lange speelfilm kunnen zijn die openlijk de huidige mensenrechtenschendingen in de Filippijnen aan de orde stelt”.

Buitengerechtelijke executies en verdwijningen van militante activisten en de heksenjacht op journalisten en critici van de overheid zijn enkele van de verontrustende verschijnselen die zich de afgelopen jaren voordoen in de Filippijnen. De regering van de Filippijnen wijst elke verantwoordelijkheid van de hand en ontkent elke betrokkenheid in deze afschuwelijke misdaden, terwijl ze slechts lippendienst bewijst aan de Verklaring van de Mensenrechten en alle andere internationale protocollen dien aangaande.

Dukot zet de regering voor leugenaar. Zij verwijst direct naar de ‘cultuur van straffeloosheid’ waardoor een massamoord als in Maguindano, in het zuiden van de Filippijnen, in november 2009, mogelijk werd, waarbij 57 mensen de dood vonden, waaronder 31 journalisten.

De film begint met de ontvoering van Junix, een studentenleider die zich ging toeleggen op de organisatie van de mensen in buurtgemeenschappen en van zijn vriendin, Maricel, die ook een studentenactivist was. Het verhaal van Junix en Maricel wordt geschilderd met de wanhoop van hun familieleden in hun zoektocht naar de vermisten en met de kokende verontrusting en de daaruit volgende maatschappelijke beweging in de Filippijnen.

Organisatoren: MIGRANTE-Europe en het International Coördinerend Comité voor de Mensenrechten in de Filippijnen in samenwerking met MIGRANTE Sectoral Party (Nederland), MIGRANTE-Amsterdam, MIGRANTE-Den Haag, Pinay sa Holland (Gabriela), KABALIKAT (Holland), Filippijnse Vluchtelingen in Nederland (FREN) en de Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging (NFS)

Den Haag: vrijdag 05-11-10, 6 pm - Buurthuis Boerenplein, Mandelaplein 1
Amsterdam: zaterdag 06-11-10, 7 pm - vm Volkskrantgebouw, Wibautstraat 150
Alkmaar: zondag 07-11-10, 6.30 pm - Joseph Kerk, Nassaulaan 2 (hoek Singel)
Utrecht: dinsdag 09-11-10, 7 pm - Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1

* Entree: 10 euro of meer
* Taal: Filippijns met Engelse ondertiteling

Na elke voorstelling is er gelegenheid voor discussie met de Filippijnse gasten: Gina Alajar–actrice, Boni Ilagan— script, Mrs. Concepcion Empeño—moeder van de verdwenen studentenactivist Karen Empeño, en Raymond Manalo—een ontvoerde die na twee jaar spoorloze vermissing wist te ontsnappen.

Informatie over kaarten en donaties: Grace Punongbayan: 0633056411, Manuel Singson III: 0614659553, Mitchy Saturay: 0613108029, Boyen Baleva: 0651331013 Andere voorstellingen worden georganiseerd in London, België en Rome.