Rice & Rights verklaring op de dag van de jaarlijkse staatsrede (SONA)

TAMA NA! SOBRA NA! ALISIN NA!

Ter gelegenheid van Arroyo’s SONA op 27 juli 2009 verklaren wij onze hevige oppositie tegen de plannen van Arroyo en haar kompanen in het Congres om dat lichaam te veranderen in een grondwetgevend congres teneinde de grondwet te veranderen. Wij zijn fel tegen haar plannen om aan de macht te blijven en de deur nog wijder open te zetten voor nog meer exploitatie van onze natuurschatten door buitenlandse bedrijven, de ontplooiing van Amerikaanse troepen op de Filippijnen en de afschaffing van democratische voorzieningen die veroverd werden in de strijd tegen de fascistische dictatuur van Marcos.

Gloria Arroyo is volgens het laatste onderzoek van Pulse Asia het “minst te vertrouwen” van alle regeringsfunctionarissen. Zij is onwettig president omdat zij de verkiezingen van 2004 heeft laten vervalsen door generaals die daarna een goed baantje kregen.

Volgens het verslag van de Wereldbank van 2008 behoort zij tot de ‘meest corrupten’ ter wereld. Haar man, Mike Arroyo, en haar zoon Mikey Arroyo zitten tot hun nek in corruptieschandalen, zoals het Diosdado Macapagal Highway schandaal, de kunstmest fraude, de hybriderijst-programma fraude, het Juenten gokschandaal, enz.

Philip Alston, Speciaal Rapporteur van de VN inzake extrajudiciële moorden bekritiseerde onlangs nog de Arroyo regering omdat die niets doet om de politieke moorden te stoppen. In zijn verslag voor de 11e zitting van de Raad voor de Mensenrechten in Genève, zei hij verder, dat verdwijningen en wederrechtelijke gevangenhouding nog dagelijkse praktijk zijn, evenals het op valse gronden aanklagen van Filippijnse activisten en slachtoffers van schending der mensenrechten. Straffeloosheid heerst, want er is nog nooit een enkele militair aangeklaagd of veroordeeld wegens het schenden van mensenrechten.

Op 10 juni hebben duizenden mensen gedemonstreerd in het zakencentrum Makati van Manilla tegen het besluit om het Congres om te vormen tot een grondwetgevend congres. Ook in vele andere steden over heel het land vonden dergelijke demonstraties plaats. Mensen in velerlei lagen van de Filippijnse maatschappij hebben zich daartegen uitgesproken.

Wij, Filippijnse migranten in Nederland, verklaren ons één met het Filippijnse volk in zijn strijd tegen tirannie en onderdrukking. Negen jaar Arroyo is wel genoeg. We hebben er genoeg van om na negen jaar opgezadeld te zitten met hoge werkloosheid, hoge prijzen en lage lonen! De negen jaren van moorden, verdwijningen, illegale arrestaties en detentie en vervolging van vredelievende leiders en leden van progressieve massaorganisaties die werken aan maatschappelijke veranderingen, hebben al veel te lang geduurd! Wij roepen met het volk: Tama na! Sobra na! Alisin na!

Ondergetekenden:

Pinay sa Holland,
Kabalikat,
Migrante Sectoral Party–NL,
Migrante-NL,
Migrante-Europe en
Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging (NFS)