Herdenking een Jaar na Haiyan

Afgelopen zaterdag 8 november 2014 werd op het Beursplein in Amsterdam een bijeenkomst georganiseerd ter herinnering aan de tyfoonramp, een jaar geleden. Op eenvoudige wijze wist men de aandacht van diverse mensen van verschillende nationaliteiten te trekken. Ook in Utrecht hield men een herdenking.collage Haiyan herdenking

Tegenstrijdige gevoelens...

Verdriet en dankbaarheid
Er zijn veel gevoelens van dankbaarheid vanwege het massale internationale medeleven en alle financiële hulp. En gevoelens van verdriet om de duizenden verloren levens, om de vele gewonde slachtoffers en alle verwoestingen waarvan de gevolgen nog tijdenlang hun nasleep zullen hebben.

Bewondering en respect
Er is enorme bewondering en respect voor de levenskracht van de getroffen Filippino’s. Na de eerste immense schok zijn zij niet bij de pakken neer gaan zitten, maar hebben ze hard aangepakt om de gigantische puinhopen op te ruimen en hun leven weer enigszins leefbaar te maken. Respect verdienen zij, van ons en van de hele wereld.

Boosheid
Maar tegelijk is er ook veel boosheid. De meeste hulp komt van internationale organisaties en van nationale progressieve organisaties zoals o.a. KARAPATAN (mensenrechtenorganisatie), BALSA (koepel van samenwerkende organisaties) en de CDRC (netwerk rond rampenbeheer). De overheid blijft zwaar achter als het gaat om hulp aan de slachtoffers. Zij richt de aandacht voornamelijk op de grote ondernemingen terwijl vele slachtoffers nog in tentenkampen wonen en duurzame economische hulp bijna nog afwezig is.

People Surge, een brede alliantie van overlevenden van tyfoon Haiyan in Oost Visayas en hun helpers, heeft hierover een uitgebreid rapport geschreven (in het Engels).