Oproep van BAYAN om geld bijeen te brengen voor de slachtoffers van de Grote Overstroming

Zondag, 27 september 2009

Op de Filippijnen zijn tot nu toe 73 doden gevallen door het noodweer dat de tropische storm Ketsana met zich meebrengt. Zeker 23 mensen worden nog steeds vermist, meldden de autoriteiten zondag in Manilla. Meer dan 337.000 mensen zijn ontheemd door de overstromingen.

090927rampIn Pasig roepen ontheemden om hulp | EPA/Francis R. Malasig

Ketsana raasde zaterdag over de Filippijnen en veroorzaakte onder meer enorme overstromingen. De meeste slachtoffers zijn gevallen in de oostelijke buitenwijken van de hoofdstad en in provincies ten oosten en ten noorden van Manilla.

Bayan, een alliantie over verschillende sectoren, roept iedereen op om geld en materialen bijeen te brengen voor de slachtoffers van de Grote Overstroming van 26 september. Wij vragen onze helpers en vrienden van overzee dringend om geld in plaats van goederen, omdat wij mogelijk de kleding en andere spullen die u zou sturen niet uit de haven of van het vliegveld kunnen loskrijgen door de enorme bureaucratie van de overheid.

U kunt uw donatie overmaken op Postgiro 8118425, ten name van NFS (Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging) te Leiden, onder vermelding van “Steun aan slachtoffers van grote overstroming”. Wij zorgen ervoor dat de volle 100% terecht komt bij de slachtoffers.

Deze ramp, die mede veroorzaakt is door de grote ondernemingen (mijnbouw, grootschalige houtkap, steengroeven, landconversie) en lokale bureaucraten die door plundering slechts uit zijn op eigen korte termijn winst, en het niet door de GMA regering beschikbaar stellen van honderden rubberboten (Filippijnse legerofficieren zeiden slechts 13 rubberboten te hebben), helikopters en piloten met nachtuitrusting, amfibie voertuigen, vrachtwagens, duizenden reddingsvesten en voedsel- en medicijn pakketten, treft onze landgenoten die vast zitten op hun daken, enz. zeer zwaar.

Hartelijk dank voor uw medeleven en hulp. Wij hopen dat u niet geef-moe bent geworden.

Taritz
Contactpersoon voor internationale betrekkingen