NFS Persbericht, 5 juni 2006

Minister Bot bereid om de moorden op politieke activisten bij de Filippijnse autoriteiten aanhangig te maken

De Minister van Buitenlandse Zaken Dr. Ben Bot verklaarde op 31 mei 2006, dat hij bereid is om in EU-verband de moorden op de politieke activisten bij de Filippijnse autoriteiten aanhangig te maken. Dit vermeldde hij in reactie op officiële kamervragen die de parlementariër Harry van Bommel van de Socialistische Partij stelde op 3 mei 2006. Mr. van Bommel stelde, voor de tweede keer, vragen over de strafvervolging wegens rebellie die is ingesteld tegen de Filippijnse parlementariërs Satur Ocampo, Liza Maza, Teddy Casiño, Joel Virador en Rafael Mariano en over het onder druk staan van de vrijheid van meningsuiting.

Minister Bot verklaarde tevens bereid te zijn om, evenals ten tijde van de noodtoestand in februari jl., in EU-verband zijn zorg ten aanzien van de instabiele situatie aan de Filippijnse autoriteiten over te brengen en de Filippijnse autoriteiten op te roepen burgerlijke vrijheden, vrijheid van pers en mensenrechten te respecteren.

In reactie op van Bommels vierde vraag, “Is het waar dat dit jaar al negen leden van de Bayan Muna-partij, dezelfde partij waartoe enkele van de aangeklaagde parlementariërs behoren, door onbekenden om het leven zijn gebracht?” antwoordde de Minister van Buitenlandse Zaken: “Ja”.

Naast Harry van Bommel stelde parlementariër Farah Karimi van Groen Links vragen in betrekking tot de arrestatie van de Filippijnse parlementariër Crispin Beltran en de overval op de dagbladen Daily Tribune en Abante. Tevens heeft de parlementariër Fatma Koser Kaya van D66 te kennen gegeven dat de situatie in de Filippijnen haar grote zorgen baart en toegezegd, het onderwerp in het parlement onder de aandacht te brengen.

Nederland heeft een grote economische interesse in de Filippijnen. Zo heeft Koninklijke Shell een belang van 45% in het Malampaya gas-project, voor de kust van het eiland Palawan. Het Malampaya project heeft een waarde van 4,5 miljard dollar. Nederland is na Amerika en Japan de grootste investeerder in de Filippijnen.