JWS: Nominatie Marie Hilao-Enriquez voor Mensenrechtentulp

Amaryllis “Marie” Hilao-Enriquez, voorzitter van KARAPATAN, is dit jaar twee keer voorgedragen voor de Mensenrechtentulp voor de verdediging van de mensenrechten. De nominaties zijn afzonderlijk ingediend door de Johannes Wier Stichting (JWS) en door de Nederlands–Filippijnse Solidariteitsbeweging.

De Nederlandse regering heeft de Mensenrechtentulp in het leven geroepen als een teken van erkenning van mensen die hun uitzonderlijke morele moed tonen bij het verdedigen en bevorderen van de mensenrechten. De prijs wordt op 10 december 2010 uitgereikt door de Nederlandse minister van buitenlandse zaken in de Ridderzaal in Den Haag.

De Johannes Wier Stichting nomineert Marie vanwege haar inzet voor de vrijlating van de 43 gezondheidswerkers die op 6 februari in Morong gearresteerd zijn. Ze worden geïsoleerd, gemarteld en tot bekentenissen gedwongen. Marie ondersteunt en begeleidt de familieleden en trekt rond om hun vrijlating te bepleiten.

Op 6 juni 2010 organiseerde de Ecumenical Voice in het Palais des Nations in Genève een side-event. Een side-event is een bijeenkomst voor maatschappelijke organisaties en diplomaten, die plaatsvindt in de marge van de plenaire vergadering van de UN Human Rights Council. Marie (foto 2e van links) pleit voor de vrijlating van de Morong 43.

“Marie verdient de Tulip Award,” vindt de NFS. “Tientallen jaren al verdedigt zij met veel moed en zichzelf wegcijferend de slachtoffers en vertegenwoordigt zij de familieleden van slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Zij is een van de leidende figuren in de strijd voor de mensenrechten in de Filippijnen geworden.”

Marie behandelt de familie en vrienden van slachtoffers van mensenrechtenschendingen als haar eigen familie en staat hen bij daar waar niemand het uit angst voor hen durft op te nemen. Tot vandaag zet Amaryllis Hilao-Enriquez – Tita Marie zoals de mensen haar noemen – haar werk als verdediger van de mensenrechten in de Filippijnen voort.

Zie http://www.johannes-wier.nl/acties.php?acti
Zie deze website: ‘nfs mededelingen’ / nominatie 2009