"De Filipijnen - Vriendschap en Moord in de Cordillera"

Joris Smeets

jorissmeetsjorissmeetsIn dit boek beschrijft Joris Smeets de tragische geschiedenis van Makoy, een van de leiders van een lokale volksbeweging, tegen de achtergrond van de honderden verdwijningen en moordpartijen op de Filippijnse eilanden.

In gezelschap van een Filippijnse vriend maakte de jonge Joris Smeets een reis naar de Filippijnen. Die reis bracht hem naar paradijselijke stranden en gastvrije dorpen. Maar ook de armoede en grimmige ongelijkheid ontgingen hem niet.

Drie jaar later keert hij terug om er een half jaar vrijwilligerswerk te doen in de Cordillera, een ruwe bergstreek in het noorden van het eiland Luzon. Via de Cordillera People’s Alliance (CPA) maakt hij kennis met de Igorot, een inheemse bevolkingsgroep. Hij raakt bevriend met Makoy, een leider van de CPA.

Die toont hem het leven zoals het is in zijn thuisprovincie Kalinga. Dankzij de mensen van de CPA leert hij de contrasten in de Filippijnse samenleving pas ten volle inschatten en komt hij tot het besef, dat in de Filippijnen activisten worden gedood met de vanzelfsprekendheid waarmee regenwater vloeit.

Amper weer thuis in Antwerpen verneemt Joris, dat Makoy is neergeschoten voor de ogen van zijn zoon. Joris besluit terug te keren naar de Cordillera...

Bron: http://www.epo.be/uitgeverij/boekinfo_boek.php?isbn=9789064451324

Geslaagde boeklancering

In België organiseerde het platform 'Stop the Killings' vorige week in samenwerking met drukkerij EPO een geslaagde boeklancering.

U kunt het boek bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Verslag van de boeklancering: http://stopthekillings.be/nl/node/166
Interview met Beverly Longid van CPA: http://stopthekillings.be/node/169