De oorlog tussen arm en rijk

Zaterdag 31 januari, CANVAS 20:10 – 20:40 uur
DOCUMENTAIRE Vranckx 31/01: De oorlog tussen arm en rijk

Rijke minderheid versus rebellen

In de Filippijnen woedt een oorlog tussen arm en rijk. Aan de ene kant een rijke minderheid die met de steun van de regering de economische en politieke leiding van het land in handen heeft. Aan de kant van de armen een gewapende rebellengroep.

Reporter Evan Williams wordt na lang onderhandelen ontvangen in een kamp van marxistische rebellen die al decennia lang strijden voor een communistische staat. Hun leider vertelt, dat linkse leiders systematisch geëlimineerd worden door de staatsveiligheid. Hard terugvechten is volgens hem de enige optie.

Moorden en ontvoeringen

Honderden studenten, activisten en linkse politici zijn al vermoord. Anderen zijn spoorloos verdwenen. Williams ontmoet de familie van studente Karen Empeno. Twee jaar geleden werd ze van de straat geplukt door een groep gewapende mannen in camouflagekledij. Sindsdien is er geen spoor meer van haar. Maar dan duikt er een man op die gehoord heeft hoe Karen gefolterd werd.
Williams komt in contact met een oud-korporaal van het leger. Hij beweert dat er in het leger militairen worden getraind om mensenrechtenactivisten en burgers met linkse sympathieën te ontvoeren. Hij zegt dat ze verhoord en gefolterd worden op een geheime locatie.

Unreported World: Lost in a Shadow War – Channel 4, 2008

Evan Williams maakt reportages voor 'Dispatches' en 'Unreported World', twee reportage tijdschriften van de Britse zender Channel 4. Voor ‘Unreported World’ trok Williams onder meer naar Zimbabwe, Ivoorkust en Japan.