Oud-president Arroyo eindelijk gearresteerd

Na de verkiezingsfraude zaak moet haar verantwoordelijkheid voor de enorme mensenrechtenschendingen, die straffeloos gepleegd konden worden gedurende haar bewind, volgen!

NFS Persbericht
Amsterdam, 19 november 2011


Oud-president Gloria Macapagal-Arroyo (GMA) is vrijdag 18 november gearresteerd op verdenking van verkiezingsfraude bij de presidentsverkiezingen van 2007. Haar voorganger, Joseph Estrada, onderging hetzelfde lot. Arroyo kwam aan de macht in 2001 toen Estrada uit de macht verdreven werd. In 2004 en 2007 werd ze herverkozen.

Na 500 dagen presidentschap heeft de Aquino regering eindelijk een strafzaak ingediend tegen GMA, zo verklaart Renato Reyes de algemeen secretaris van Bayan (koepel van volksorganisaties). Hij verklaart, dat deze gebeurtenis laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om een zaak tegen de voormalige president in te dienen.

Tijdens haar bewind is ze veelvuldig beschuldigd van het manipuleren van verkiezingen. Als president overleefde ze meerdere procedures om haar af te zetten dankzij de steun van bondgenoten in het parlement. Er zijn nu opnieuw aanwijzingen aan het licht gekomen over massale fraude bij de verkiezingen van 2007.

Op verkiezingsfraude staan straffen tot levenslang. Arroyo, die nu parlementslid is, weerspreekt alle beschuldigingen. In een persverklaring dringt Reyes er bij het publiek op aan om waakzaam te blijven, omdat het Arroyo kamp zal inzetten op manoeuvres om aan justitie te ontkomen.

Bayan wenst dat de verkiezingsfraude niet de eerste en laatste zaak is die wordt aangespannen tegen de GMA. Gevallen van plundering en schending van mensenrechten moeten ook volgen. Gedurende de ambtstermijn van Arroyo heeft de NFS menigmaal geprotesteerd tegen de mensenrechtenschendingen die straffeloos gepleegd konden worden.

Na de verkiezingsfraude zaak moet haar verantwoordelijkheid voor de enorme mensenrechtenschendingen, die straffeloos gepleegd konden worden gedurende haar bewind, volgen!

Referentie:
Bayan: http://www.bayan.ph/
Karapatan: http://www.karapatan.org/