Persbericht

Internationale Onderzoeksmissie bezoekt Filippijnen

Manilla, 12 juli 2013

Een Internationale Onderzoeksmissie bezoekt gebieden in de Filippijnen, die verscheurd worden door land- en grondstofconflicten en door het verzet van de mensen

Verschillende Europeanen, waaronder familieleden van de vermoorde Nederlandse missionaris Willem Geertman, zullen van 14 tot 17 juli 2013 deelnemen aan een Internationale Solidariteits Missie (ISM) naar Centraal Luzon in de Filippijnen. Voor het verzamelen van informatie zal de missie gaan naar 1) de provincie Aurora, waar een economisch multi-miljarden project honderden arme boeren van hun land zou verdrijven, 2) Angeles City, waar Geertman werd vermoord, en 3) Hacienda Luisita, de grote controversiële suikerplantage, die zich onttrekt aan herverdeling en in het bezit is van de familie van de Filippijnse president Noynoy Aquino.

Ondanks de vermeende identificatie en arrestatie van de moordenaars van Geertman is men nog niet tot vervolging overgegaan. De ISM gaat vooraf aan de Internationale Conferentie voor Mensenrechten en Vrede van 19-21 juli in de Filippijnse hoofdstad Manilla. De conferentie zal o.a. gaan over de wereldeconomie, politieke en sociale crises en de impact hiervan op de mensenrechten in de Filippijnen, en over grootschalige mijnbouw en corporate invasies in grondstofrijke gebieden in de Filippijnen.

De provincie Aurora is het gebied van de ‘Aurora Pacific Economic Zone and Freeport’ (APECO), die de plaatselijke bewoners doet vrezen voor massale ontheemding, visvangstverbod en aantasting van voorouderlijk land. Tevens wordt aangenomen dat hierin een van de motivaties lag voor de buitengerechtelijke executie van de Nederlandse missionaris Geertman, die zich sterk verzette tegen het project en tegen de houtkap en mijnbouwactiviteiten in de provincie. Bijna drie jaar presidentschap van Aquino hebben tot nog toe 142 gevallen van onopgeloste buitengerechtelijke executies voortgebracht, waaronder de moord op Geertman.

De provincie Aurora wordt ook geconfronteerd met de zogenoemde Benham Rise, een visgebied dat rijk is aan tonijn en een potentieel multimiljarden dollar olie- en aardgasrijke regio, die de Filippijnse regering binnenkort wil gaan verkennen met behulp van buitenlandse energie-exploratie bedrijven, waaronder waarschijnlijk Nederlandse en andere Europese ondernemingen.

Met een persconferentie zal de ISM worden afgerond in het Great Eastern Hotel in Quezon City op 18 juli om 18:00 uur plaatselijke tijd.

Voor meer informatie over de ISM, de Internationale Mensenrechten Conferentie en interviews met de familie van Willem Geertman kunt u contact opnemen met:

Theo Droog – Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging (NFS)
Tel: + 31 6 23180561 of 09152021694
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Angie Gonzales – International Coordinating Committee on Human Rights in the Philippines (ICCHRP)
Tel: + 31 6 30911756
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.