Open Brief aan de Filippijnse Ambassadeur in Nederland

Aan Zijne Excellentie H.E. Jaime Victor B. Ledda
Ambassadeur van de Filippijnen in Nederland
Filippijnse Ambassade
Laan Copes van Cattenburch 125
2585 EZ Den Haag

Amsterdam, 24 februari 2016

Betreft: Brandstichting van het Lumad vluchtelingenkamp in Davao City

Excellentie,

Namens de Nederlands Filippijnse Solidariteitsbeweging wil ik hierbij onze zorg uitspreken over de mensenrechtensituatie in uw land. Wij veroordelen de brandstichting in het Lumad vluchtelingenkamp in Davao City. Wij kregen vandaag het verschrikkelijke bericht dat een evacuatiekamp voor inheemse volken in Davao City door nog onbekende mannen in brand werd gestoken, waarbij minstens vier kinderen werden geblesseerd en de weinige persoonlijke eigendommen van de vluchtelingen vernield.

Wij veroordelen deze misdaad ten zeerste en eisen dat de daders snel worden gearresteerd en geheel volgens de wet zullen worden berecht.

Dit evacuatiecentrum gelieerd aan de Verenigde Kerk van Christus in de Filippijnen, in Davao City, dient vanaf begin vorig jaar als toevluchtsoord voor meer dan 700 Manobo inheemse mensen uit Davao del Norte en Bukidnon provincies. Zij zijn hun dorpen ontvlucht, nadat soldaten en door het leger gesteunde Alamara milities hun gemeenschap en tribale scholen hadden bezet. Wij vinden het ronduit schokkend dat deze mensen, slachtoffers van ontheemding, nog meer te verduren krijgen. Evenzo vinden wij het verschrikkelijk dat de regering in Manilla en de veiligheidstroepen niets doen / hebben gedaan aan de problemen van de slachtoffers.

Uit verslagen blijkt, dat in de morgen van 24 februari rond 2:30 uur, drie tot nog toe onbekende mannen op een motorfiets de brand hebben gesticht. Zij goten benzine op de canvas dakbedekking en gooiden er daarna een brandende fakkel naar. De slaapzaal op het kerkterrein werd ook met benzine in brand gestoken en er werden kerkelijke eigendommen en persoonlijke bezittingen van de slapende gasten vernietigd.

De Lumads in Mindanao verdienen onze sympathie en solidariteit. Zij verdedigen hun huizen en gemeenschappen tegen het binnendringen van grote bedrijven en vernietiging van het milieu. Zij bewaken hun inheemse cultuur en leefwijze tegen de agressie van zogenaamde ontwikkelingsorganisaties.

De gewapende troepen en intimidatie teams faciliteren deze agressie en veroorzaken de uithuiszetting van de Lumad gemeenschappen. Dit in tegenstelling tot wat er in de Filippijnse grondwet staat, dat de staat “de rechten van inheemse culturele gemeenschappen moet beschermen en hun voorouderlijk land zeker stellen teneinde hun economische, maatschappelijke en culturele welzijn te verzekeren.”

Wij dagen de Manilla regering en de verkiezingskandidaten uit om de Lumad slachtoffers van Mindanao te steunen en deze afschuwelijke acties te veroordelen.

Wij roepen de internationale gemeenschap op, om de focus te verscherpen op de hartverscheurende omstandigheden van de inheemse volkeren van Mindanao. Wij moeten hun lijden en de potentiële ondergang van hun natuurlijke omgeving, alles in naam van economische vooruitgang en ontwikkeling, aan de wereld tonen. Wij moeten er ook voor zorgen dat de Manilla regering ervan op de hoogte is, dat de internationale gemeenschap deze barbaarsheden niet door de vingers ziet.

Meer dan ooit moeten wij solidair zijn met de Lumad volkeren in hun wens terug te keren naar hun huizen en dorpen, hun culturele erfgoed bevorderen en hun natuurlijke omgeving beschermen, en in hun voortdurende strijd voor echte ontwikkeling en zelfbeschikking.

Hoogachtend,

Theo Droog
voorzitter
Nederlands Filippijnse Solidariteitsbeweging