Gerechtigheid voor de Slachtoffers
van de Kidapawan Massacre

NFS persbericht
Amsterdam, 3 april 2016

De Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging veroordeelt het genadeloze neerschieten van ongewapende protesterende boeren. Zij werden neergeschoten door de politie en regeringstroepen in Kidapawan, hoofdstad van de provincie North Cotabato op het eiland Mindanao. Het is onbeschaafd en gewetenloos. Te midden van de droogte en honger in de provincie en het niet nakomen van beloftes door de regering hadden de boeren alle redenen om de straat op te gaan.

Food no BulletsOnder leiding van de boerenorganisatie Kilusang Magbubukid ng Pilipinas (KMP) kwamen sinds 30 maart meer dan 6.000 boeren bijeen. De oproep van de boeren betrof het opeisen van de beloofde 15.000 zakken rijst als noodhulp aan de door El Nino-getroffen landbouwers, en het directe vertrek van de militaire troepen uit de boerengemeenschappen. In plaats van rijst kregen de boeren op 1 april een "regen van kogels". Er zijn tenminste 3 doden, 116 gewonden en 89 vermisten, onder wie vrouwen, ouderen en minderjarigen.

De weerdienst PAGASA kondigde in 2014 de El Niño-cyclus al aan met een reeks van waarschuwingen sinds juni 2015 dat de huidige cyclus de "sterkste in de moderne geschiedenis" zal worden, die voortduurt tot halverwege 2016. Twee maanden na het uitroepen van de calamiteiten-status voor het gebied, hebben de boeren nog steeds niet de vereiste voedsel- en landbouwsteun verkregen, aldus een verklaring van Clement Bautista, Nationaal Coördinator van Kalikasan (milieu netwerk).

De onderzoeksgroep IBON meldt, dat de overheid ondanks de droogte voor onvoldoende irrigatie heeft gezorgd. Uit de meest recente gegevens blijkt, dat 44% van de 3.020.000 hectare irrigeerbaar land niet geïrrigeerd is en dus blootgesteld is aan langdurige droogte. De Aquino regering heeft de irrigatie-diensten geprivatiseerd. De privésector en de Wereldbank bijvoorbeeld bouwen de infrastructuur, terwijl de regering door de Nationale Irrigatie Administratie (NIA) de vergoeding aan de landbouwers oplegt. De boeren kunnen zich deze irrigatie servicekosten nauwelijks veroorloven.

De Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging staat aan de kant van de armen en onderdrukten om hen te helpen bij het zoeken naar rechtvaardigheid. Wij veroordelen deze misdaad ten sterkste en eisen dat een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld om degenen te berechten die verantwoordelijk zijn. Meer dan ooit moet de internationale gemeenschap solidair zijn met de boeren in hun voortdurende strijd voor echte ontwikkeling.

Als u een financiële bijdrage wilt geven, dan kan dat op
NL76INGB0008118425 t.n.v. NFS te Leiden, o.v.v. ‘gift El Nino-getroffen boeren’.