Rice & Rights steunt Campagne tegen Gedwongen Verdwijningen

Het Rice & Rights Netwerk voor de mensenrechten in de Filippijnen steunt de campagne tegen de gedwongen verdwijningen

Rice & Rights Persbericht, Amsterdam, 30 augustus 2011

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Gedwongen Verdwijningen geeft Rice & Rights uitdrukking aan de belofte om te werken aan gerechtigheid en mensenrechten in de Filippijnen. Het netwerk steunt voortdurend de campagne van de familieleden van verdwenen personen voor gerechtigheid en om de vrijlating te eisen van degenen die zijn ontvoerd en worden vastgehouden in geheime detentiecentra door leden van het Filippijnse leger en de politie.

De term “Desaparecidos” werd in de jaren zeventig voor het eerst gebruikt in Argentinië en andere landen in Latijns-Amerika. Onderzoekers van mensenrechten melden dat ongeveer 30 landen, inclusief de Filippijnen, nog steeds gebruik maken van ontvoeringen om politieke oppositie het zwijgen op te leggen.

Het aantal ontvoeringen van politieke activisten onder de huidige regering van President Benigno Simeon Aquino III toont aan, dat de schendingen van de mensenrechten in dezelfde mate van straffeloosheid voorkomen als onder zijn voorganger Gloria Macapagal Arroyo. Onder Arroyo waren er 206 gedocumenteerde verdwijningen. Onder Aquino zijn er nu al minstens 8 verdwijningen vastgelegd.

Gerechtigheid blijft ongrijpbaar voor slachtoffers van schendingen van mensenrechten. Het aantal gevallen van mensenrechtenschendingen blijft stijgen. Geen van de daders is tot nu toe gestraft. Ondanks sterke bewijzen en geloofwaardige getuigenissen zijn er zaken afgewezen. In de enkele gevallen waarin de rechter in het voordeel van de slachtoffers heeft beslist, daagt het leger en de politie de rechterlijke macht uit tot vrijlating van de slachtoffers. Hieruit blijkt dat uitspraken van de rechterlijke macht niet gerespecteerd en uitgevoerd worden door leger en politie.

"We dringen er bij de Filippijnse bevolking op aan om standvastig te blijven in de strijd voor rechtvaardigheid en mensenrechten," zegt de woordvoerder van het Rice & Rights Netwerk Theo Droog. "We doen ook een beroep op de Nederlandse bevolking en de internationale gemeenschap om dit oprechte verlangen van het Filippijnse volk te ondersteunen."

Vooruitzicht op de hervatting van de vredesbesprekingen tussen de Aquino regering en het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen (NDFP) lijken minimaal nu de onderhandelingen in een impasse zijn geraakt. De vertegenwoordigers van de regering weigeren om in het verleden overeengekomen afspraken te respecteren.

Enkele overeenkomsten werden hier in Nederland ondertekend, vermeldt Droog. "Wij dringen er bij President Aquino op aan om alle overeenkomsten te respecteren, om daarmee de weg vrij te maken voor het oplossen van de oorzaken van het gewapende conflict. Aangevangen kan worden met het uitwisselen van ideeën over sociale, economische en politieke hervormingen, wanneer de overeenkomsten tussen de regering van de Republiek der Filippijnen (GRP) en de NDFP (de Verklaring van Den Haag van 1992 en de JASIG te Nieuwegein van 1995) worden gerespecteerd.

Rice & Rights Netwerk herhaalt zijn oproep:

  • Terugkeer van de ontvoerde slachtoffers!
  • Vrijlating van alle politieke gevangenen!
  • Gerechtigheid aan alle slachtoffers van schendingen van mensenrechten!
  • Naleving van de mensenrechten, vrijheid en democratie!

Contact: Jun Saturay / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Tel. 0622127186

Overeengekomen randvoorwaarde voor de vredesbesprekingen

Na de afzetting van Marcos werd door president Cory Aquino toenadering gezocht tot het Nationale Democratische Front van de Filippijnen voor vredesonderhandelingen. Met het aantreden van de nieuwe president Fidel Ramos (begin 1992) werd vaart gemaakt met de onderhandelingen. Van 31 augustus tot 1 september 1992 werden vredesonderhandelingen in Den Haag gehouden. Deze onderhandelingen dienden als voorbereiding voor de officiële onderhandelingen en resulteerden in de Verklaring van Den Haag (The Haque Joint Declaration). Hierin is de randvoorwaarde overeengekomen, dat de ene partij zich niet overgeeft aan de regels en wetgeving van de ander.
Van 10 tot 14 juni 1994 werd in Breukelen de tweede voorbereidende vredesbespreking gehouden. Uiteindelijk werd op 24 februari 1995 in Nieuwegein de officiële overeenkomst getekend, dat de vredesonderhandelingen in een neutraal land plaats moeten vinden, wat de veiligheid en immuniteit van de deelnemers aan de onderhandelingen (Joint Agreement on Safety and Immunity Guarantees “JASIG”) garandeert.