Petitie voor de Vrijlating van de 43 Gezondheidswerkers

Onderteken de oproep door een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij sluiten ons aan bij Filippijnse en internationale mensenrechtenorganisaties met het verzoek tot onmiddellijke vrijlating van 43 Filippijnse gezondheidswerkers, die op 6 februari 2010 ten onrechte werden gearresteerd, lichamelijk en geestelijke werden mishandeld en tot nu toe door de militairen gevangen worden gehouden.

De 43 gezondheidswerkers namen deel aan een training toen de militairen hen arresteerden op grond van de valse beschuldiging dat zij lid zouden zijn van het Nieuwe Volksleger (New People’s Army). Zij zijn blootgesteld aan lichamelijke en geestelijke mishandeling en zij zijn beschuldigd van rebellie. De militairen maakten gebruik van een oude wet uit de tijd van dictator Marcos om hen gevangen te kunnen houden ondanks de illegale arrestatie.

Filippijnse mensenrechtenorganisaties zoals Karapatan en de Alliantie voor de Bevordering van de Mensenrechten (Alliance for the Advancement of People’s Rights) en internationale organisaties als Amnesty International en de Internationale Associatie van Democratische Advocaten (International Association of Democratic Lawyers) hebben de vrijlating van de 43 gezondheidswerkers geëist. De gevangenen worden de Morong 43 genoemd omdat zij in de stad Morong in Rizal, in de buurt van Manilla, werden gearresteerd.

Nu, 8 maanden na hun arrestatie, zitten de Morong 43 nog steeds gevangen onder onmenselijke omstandigheden terwijl ze voortdurend worden lastig gevallen door de militairen.

Een van de gevangenen, Carina “Judilyn” Oliveros, is in juli bevallen. De militairen wilden haar en de baby gevangen houden. Door interventie van de Secretaris van Justitie Leila de Lima mocht de kersverse moeder buiten de gevangenis voor haar baby zorgen. Zij verblijft nu in het Philippine General Hospital, maar de rechtbank heeft haar slechts voor drie maanden toestemming gegeven. Daarna moet zij terug naar de gevangenis.

Een andere gevangen gezondheidswerker is de 27-jarige Mercy Castro. Zij verwacht haar kind in oktober.

De situatie is dus urgent en het is tijd om de regering Aquino onder druk te zetten om de 43 gezondheidswerkers onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.
De Secretaris van Justitie Leila de Lima heeft verklaard dat de 43 gezondheidswerkers vrijgelaten behoren te worden.

Wij doen daarom een dringend beroep op de Filippijnse President Benigno Aquino III om de 43 gezondheidswerkers onmiddellijk vrij te laten!

Onderteken de oproep door een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.