Handtekeningen aan Ambassadeur voor de Mensenrechten

13 januari 2010

Op woensdag 13 januari 2010 bezochten Theo Droog en Marrie Kardol van de NFS samen met Angie Gonzales (namens IBON-Europe) en Nathanael Santiago (namens Bayan Muna) de Ambassadeur voor de Mensenrechten, de heer A. Hamburger. Wij overhandigden hem de vele reacties en steunbetuigingen naar aanleiding van onze handtekeningenactie (zie brief).

Geachte Ambassadeur Hamburger,

Als Nederlands burger maak ik mij ernstig zorgen over de gedwongen verdwijningen die in de Filippijnen plaatsvinden. Het is weerzinwekkend om te horen, dat de regering van Gloria Macapagal Arroyo betrokken is bij deze mensenrechtenschendingen.

De voortdurende ontvoeringen, die hand in hand gaan met marteling en buitengerechtelijke executies, vormen ernstige overtredingen van de mensenrechten waarin de Nederlandse regering beloofd heeft in te grijpen.

De Nederlandse regering moet deze ernstige mensenrechtenschendingen veroordelen en bij de regering van Gloria Arroyo aandringen op het ondertekenen en erkennen van de ‘Internationale Conventie ter Bescherming van alle Personen tegen Ontvoering.’

Als burger roep ik de Nederlandse regering op om meer financiële en morele steun te verlenen aan verdedigers van de mensenrechten in de Filippijnen zoals Desaparecidos, Hustisya, SELDA en Karapatan.

Hoogachtend,

Angie Gonzales had voor de ambassadeur uitgebreide documentatie over de Filippijnen. Zij vestigde speciaal de aandacht op het verslag van het ‘Permanent People’s Tribunal’ (PPT) van 2007 waarin vele getuigenissen van slachtoffers zijn opgenomen. Zij gaf aan, dat na het verschijnen van dit verslag er weinig tot niets veranderd is in de Filippijnen.

Nathanael Santiago gaf een geëmotioneerd verslag van de gang van zaken in de Filippijnen, niet in het minst vanwege de betrokkenheid van de Filippijnse overheid hierin. Tevens uitte hij zijn zorg over de door de EU toegezegde financiële hulp bij het oplossen van de buitengerechtelijke executies. Komt dit geld wel in de juiste handen?

De heer Hamburger bedankte de aanwezigen en deelde onze zorg over de Filippijnse situatie. Hij beloofde alle informatie goed door te nemen en te bestuderen. Hij adviseerde ons contact op te nemen met de Ambassade in Manilla. Hij kon ons vanzelfsprekend niets concreets beloven.

Ondertussen gaan wij door met de handtekeningenactie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Het kan niet genoeg en niet lang genoeg benadrukt worden:

deze schendingen van mensenrechten moeten worden gestopt!