Oproep aan de Nederlandse Regering om meer financiële en morele steun te verlenen aan verdedigers van de mensenrechten

26e Internationale Dag tegen Verdwijningen, 30 augustus 2009

Vandaag, zondag 30 augustus, vindt voor de 26e keer de Internationale Dag tegen Verdwijningen plaats. Familieleden, mensenrechtenorganisaties, solidariteitsbewegingen en individuen vragen aandacht voor honderdduizenden mensen die in meer dan 70 landen spoorloos verdwenen door toedoen van hun regering.

In de Filippijnen worden jaarlijks tientallen mensen ontvoerd door het leger, politie of andere overheidsfunctionarissen. Zij verdwijnen om vaak politieke redenen zonder proces in gevangenschap terwijl de overheid iedere betrokkenheid ontkent en familieleden achterblijven in onzekerheid over hun lot.

Het zijn veelal boeren die het slachtoffer zijn van verdwijningen. De boerenbeweging KMP vindt het schandelijk dat 129 boeren het slachtoffer zijn sinds het aantreden van Gloria Macapagal-Arroyo. De slachtoffers waren allen verdedigers van de legitieme strijd om het recht op land voor de boeren.

Een van hen is Jonas Burgos, die sinds 28 april 2007 is verdwenen. Lees het volledige verhaal “De Filippijnse Verdwenen Dissidenten” op onze website. Zijn moeder zegt: “Dit gaat niet alleen om Jonas. Zij vermoorden de toekomstige leiders van ons land.
Als je deze mensen doodt, wie blijft er dan nog over?”

Wij van de NFS menen dat:

“Geen enkele omstandigheid, of het nu gaat om een staat van oorlog of oorlogsdreiging, interne politieke instabiliteit of een publieke noodsituatie, kan worden ingezet ter rechtvaardiging van gedwongen verdwijningen.“

Sinds 2001 zijn in de Filippijnen meer dan 200 vakbondsleden, boeren, journalisten en religieuze leiders het slachtoffer geworden van ontvoering. Getuigenissen en bewijsmateriaal wijzen erop dat veiligheidsagenten van de regering van Gloria Macapagal Arroyo direct betrokken zijn bij deze verdwijningen.

Help ons alstublieft om de waarheid aan het licht te brengen ten behoeve van de slachtoffers, hun dierbaren en hun vrienden.

Oproep aan de Nederlandse burger

Sinds eind 1999 heeft Nederland een mensenrechtenambassadeur. Deze functie binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken is bedoeld om een herkenbaar, zichtbaar en eigen profiel te geven aan het thema mensenrechten binnen zowel het bilaterale als het multilaterale beleid. De functie wordt sinds september 2007 bekleed door de heer Arjan Hamburger.

Wij vragen de Nederlandse burger om onderstaande oproep te versturen aan:

De Heer Arjan Hamburger
Mensenrechtenambassadeur
Postbus 20061
2500 EB Den Haag

De oproep is als ansichtkaart (voorkant en achterkant) te downloaden van onze website. Graag vernemen wij of u de oproep heeft verstuurd. U kunt ook ons vragen om uw sympathie met deze oproep kenbaar te maken bij ambassadeur Hamburger.

Mail uw naam en eventuele organisatie door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze actie loopt tot de Dag van de Mensenrechten op 10 december 2009.

Geachte Ambassadeur Hamburger,

Als Nederlands burger maak ik mij ernstig zorgen over de gedwongen verdwijningen die in de Filippijnen plaatsvinden. Het is weerzinwekkend om te horen, dat de regering van Gloria Macapagal Arroyo betrokken is bij deze mensenrechtenschendingen.

De voortdurende ontvoeringen, die hand in hand gaan met marteling en buitengerechtelijke executies, vormen ernstige overtredingen van de mensenrechten waarin de Nederlandse regering beloofd heeft in te grijpen.

De Nederlandse regering moet deze ernstige mensenrechtenschendingen veroordelen en bij de regering van Gloria Arroyo aandringen op het ondertekenen en erkennen van de ‘Internationale Conventie ter Bescherming van alle Personen tegen Ontvoering.’

Als burger roep ik de Nederlandse regering op om meer financiële en morele steun te verlenen aan verdedigers van de mensenrechten in de Filippijnen zoals Desaparecidos, Hustisya, SELDA en Karapatan.

Hoogachtend,