Bayan feliciteert het Egyptische volk
met de val van Mubarak

Bayan (koepel van volksorganisaties) feliciteert de bevolking van Egypte met de val van president Hosni Mubarak. Na 18 dagen van onophoudelijke protesten onder aanhoudende repressie, is het volk erin geslaagd om de langst zittende dictator in het Midden-Oosten ten val te brengen. Mubarak was een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten. Hij kon rekenen op enorme Amerikaanse militaire en economische steun. Zijn 30-jarige heerschappij was niet opgewassen tegen de miljoenen mensen die opstonden en de repressie trotseerden.

Moge de enorme eenheid en vastberadenheid van het Egyptische volk een inspiratie zijn voor andere volkeren in hun strijd tegen onderdrukkende regimes.

Wij wensen de Egyptenaren in deze nieuwe fase in hun geschiedenis het allerbeste toe; dat ze waakzaam blijven in hun strijd voor echte vrijheid en democratie. Mubarak heeft zijn macht afgestaan aan de Hogere Raad van de Strijdkrachten. Dit is de nieuwe situatie! De Egyptenaren staan veel uitdagingen te wachten, zoals de rechtvaardige eis voor een nieuwe grondwet en voor vrije verkiezingen. Zij willen niet geregeerd worden door het leger en door het buitenland, maar wensen een leven in echte vrijheid.

Het volk heeft het regime ten val gebracht! Na deze “people power” wacht hen een andere moeilijke uitdaging, waar wij Filippino’s veel van afweten. (Red.: People Powers I & II verjoegen resp. Marcos in 1986 en Estrada in 2001)

Bron:
http://www.bayan.ph