Gevangenschap 43 gezondheidswerkers is
een schending van het recht op gezondheidszorg

Verklaring van de Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging

De Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging (NFS) betreurt de illegale arrestatie van de 43 vrijwilligers in de gezondheidszorg van de Filippijnse gemeenschap, door soldaten van de 202-e Divisie van het Filippijnse leger. Zij worden ervan beschuldigd hooggeplaatste rebellen te zijn.

"Dit is zeer verontrustend. De NFS ondersteunt initiatieven van plaatselijke gemeenschappen en vormen van zelfhulp op het gebied van de gezondheid in de Filippijnen. Onze lokale partners leiden vaardigheidstrainingen in de basis gezondheidszorg om de arme gemeenschappen in staat te stellen de alledaagse gezondheidsproblemen en ziekten aan te kunnen," aldus NFS-voorzitter Theo Droog. "Gezondheidsinstellingen zijn vaak ontoegankelijk en te duur voor deze arme mensen. Het beleid van de regering van privatisering en decentralisatie van de openbare gezondheidsdiensten heeft totaal niet geholpen. Arme mensen proberen zichzelf te helpen omdat de regering niet voorziet in hun behoeften."

Volgens de berichten overvielen meer dan driehonderd zwaar bewapende militairen de woning van Dr Melecia Velmonte, een gerespecteerd specialist in Infectieziekten, waar de 43 gezondheidswerkers bij elkaar waren voor een cursus in basis gezondheidszorg. De gezondheidswerkers werden gefouilleerd, geblinddoekt, geboeid en in verschillende voertuigen geduwd. Sommige van die voertuigen hadden geen nummerplaten, volgens getuigen. Hun persoonlijke bezittingen werden in beslag genomen.

De soldaten gebruikten een huiszoekingsbevel tegen een zekere Mario Condes en beweerden dat de gearresteerden belangrijke rebellen waren, en dat ze in het bezit waren van vuurwapens, explosieven en verdachte documenten. De wapens en explosieven die zogenaamd door het leger en de politie in het huis waren gevonden, werden door de daders geplaatst tijdens hun zogenaamde “zoek-operaties." Tijdens de huiszoeking werden de militairen niet gecontroleerd door de eigenaar van het huis, de slachtoffers en bewoners moesten op een rij buiten de gebouwen staan. Het plaatsen van bewijsmateriaal is een normale zaak sinds de tijd van Marcos, weet NFS-vrijwilliger Jun Saturay uit ervaring. Er is niets veranderd. Het is zelfs erger geworden! De mensenrechtensituatie onder president Arroyo is slechter dan in de tijd van Marcos.

De huidige situatie van de mensenrechten wordt gekenmerkt door buitengerechtelijke moorden op meer dan duizend activisten van de oppositie, het voortdurend gebruik van foltering, gedwongen verdwijningen en andere vormen van politieke repressie. Onafhankelijke externe onderzoeksmissies bevestigen de door Filippijnse mensenrechtenorganisaties geregistreerde gevallen. Internationale mensenrechten organisaties, waaronder de UNHCR en Amnesty International hebben hun bezorgdheid geuit over de verslechterende mensenrechtensituatie, in het bijzonder de aanvallen op vakbondsleiders, massamedia, advocaten en inheemse volkeren. De arrestatie van de 43 gezondheidswerkers heeft protesten gewekt in de gezondheidssector.

Volgens de Health Action Information Network (HAIN), is de Filippijnse gezondheidssituatie verslechterd sinds Gloria Arroyo president werd. Slechts een gering aantal gezondheidwerkers werkt in de openbare sector waardoor niet iedereen met een laag inkomen geholpen kan worden. Zeven van de tien Filippino’s sterven zonder medische behandeling. Het probleem wordt nog verergerd doordat vele gezondheidswerkers, vanwege de lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden, naar het buitenland trekken om daar werk te vinden. Hierdoor hebben veel openbare ziekenhuizen en openbare gezondheidszorg instellingen onvoldoende personeel. In plaats van Filippijnse gezondheidswerkers aan te moedigen om in de Filippijnen te blijven, is de regering juist bezig om de export van haar gezondheidswerkers te stimuleren. De Filippijnen draagt de titel van ‘één van de grootste exporteurs ter wereld van gezondheidswerkers’.

"Deze gezondheidsmedewerkers zijn onbetaalde helden. Ze offeren hun eigen persoonlijke welzijn op om hun gemeenschappen te dienen. En onze regering behandelt hen als gevaarlijke criminelen", aldus een vroegere verloskundige in de Filippijnen.

"De 43 gezondheidswerkers moeten onmiddellijk worden vrijgelaten. De gevangenschap van deze mensen moet niet alleen gezien worden als een ernstige schending van de mensenrechten, maar ook als een regelrechte aanval op het recht van het Filippijnse volk op elementaire gezondheidszorg," voegt Droog toe.

Familieleden van 3 van de gezondheidswerkers

Teken alstublieft de online petitie voor de vrijlating van de 43 gezondheidswerkers.
De voorbeeldbrief staat op de website van de Asian Human Rights Commission.

http://www.ahrchk.net/ua/mainfile.php/2010/3362/