Voor Filippino’s geen viering van de Dag van de Mensenrechten

verklaring t.g.v. de Dag van de Mensenrechten, 10 december 2009

De Internationale Dag van de Mensenrechten is voor ons Filippino’s een trieste dag...

Wij rouwen om de meer dan 1000 landgenoten die vermoord werden door veiligheidstroepen van de regering Gloria Arroyo. Honderden mensen werden ontvoerd en zijn spoorloos, terwijl nog eens duizenden wederrechtelijk zijn gearresteerd. Honderden mensen zitten om politieke redenen gevangen. Honderdduizenden mensen zijn uit hun huizen gevlucht uit angst voor de brutale operaties van het leger tegen de opstandelingen.

Dag van de Mensenrechten op het Plein in Den Haag

Op 23 november jl. hebben in de provincie Maguindanao in het zuiden van de Filippijnen krijgsheren, die Gloria Magapagal Arroyo goed gezind zijn, tenminste 57 burgers vermoord waaronder 31 journalisten en twee mensenrechtenadvocaten. Ook geheim agenten in actieve dienst van de regering Arroyo, waren bij die moordpartij betrokken.

Arroyo en haar gewapende aanhangers begaan deze afschuwelijke schendingen van de mensenrechten en misdaden tegen de menselijkheid, omdat ze die straffeloos kunnen begaan. Mensenrechten bestaan niet onder het Arroyo-regime.

Op 4 december stelde Arroyo in Maguindanao de staat van beleg in, zogenaamd om het leger achter de daders aan te sturen. Doch het is waarschijnlijker, dat zij die noodtoestand zal misbruiken om de echte moordenaars buiten schot te houden en het ontevreden Filippijnse volk, dat haar wil afzetten en voor de rechter brengen, nog meer te knevelen.

In 2007 werd Gloria Arroyo, samen met de Amerikaanse president George Bush, door het Permanent People's Tribunal dat plaatsvond in Den Haag, schuldig bevonden aan schendingen van de mensenrechten en het plegen van oorlogsmisdaden tegen het Filippijnse volk.

Wij verzoeken u, vrienden van het Filippijnse volk, ons te steunen in de strijd tegen dit moorddadige en misdadige regime van Gloria Arroyo. We kunnen de straffeloosheid alleen maar stoppen als we deze regering verdrijven. Wij roepen alle vrijheidslievende burgers op, bij hun regeringen te pleiten voor het stoppen van politieke en economische steun aan de misdadigers die nu in de Filippijnen aan de macht zijn.

Stop de Politieke Moorden in de Filippijnen! Gerechtigheid voor de slachtoffers van de mensenrechtenschendingen! Geen Martial Law! Stop de steun aan de Arroyo regering! Verdrijf het misdadige Gloria Arroyo-regime!

  • Filippijnse vluchtelingen in Nederland (FREN)
  • Migrante Europe
  • Antonio Zumel Center for Press Freedom Foundation-International Office
  • Rice & Rights Network (Kabalikat Holland, Linkap, Migrante sectorale partij, Migrante-Nederland, Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging, Pinay sa Holland-Gabriela, Centrum voor Filippijnse Zaken)

10 december 2009
Den Haag, Nederland