Europese Pleitbezorgers eisen dat EU Steun aan Aquino Regering Intrekt

De resolutie van de Internationale Conferentie voor Mensenrechten en Vrede in de Filippijnen (ICHRPP) noemde het 'gefaalde rechtsprogramma' van de Aquino regering reden om te pleiten voor het intrekken van de steun.

MANILLA - Europese mensenrechtenactivisten dringen erop aan dat de Europese Unie de steun van 10 miljoen euro voor het Filippijnse rechtsbijstandprogramma intrekt.

Die oproep maakt deel uit van een resolutie die werd aangenomen door meer dan 250 gedelegeerden van de recent gehouden Internationale Conferentie voor Mensenrechten en Vrede in de Filippijnen (ICHRPP).

Het ICHRPP stelde dat de Aquino overheid oneerlijk gebruik maakt van de steun van de EU, en desondanks de onwettige moorden, gedwongen verdwijningen en straffeloosheid niet tegengaat.

“De straffeloosheid in geval van mensenrechtenschendingen in de Filippijnen duurt voort evenals de oneerlijke en egoïstische belangen van de grote Europese bedrijven en de al even hebzuchtige en corrupte Filippijnse collaborateurs in het bedrijfsleven en in de politiek. Dit heeft geresulteerd in oneerlijke concurrentie, corruptie, milieuverontreiniging, verdringing van gemeenschappen, slechte ontwikkeling, verzet van de bevolking en onderdrukking door de staat. Dit alles wordt belangrijker geacht dan de noden en het verlangen van de Filippijnse bevolking naar oprechte democratie, sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en vrede,” staat te lezen in de resolutie.

De resolutie noemt in het bijzonder de onopgeloste en niet vervolgde moorden op de Nederlandse missionaris Willem Geertman, die vermoord werd in de provincie Pampanga en de Italiaanse katholieke priester Fausto Tentorio, PIME, in Noord Cotabato.

Zowel Geertman als Tentorio waren lange tijd ontwikkelingswerker in de Filippijnen en werden vermoedelijk vermoord door staatsagenten van de Aquino regering.

Geertman’s broer, Herman, woonde de ICHRPP bij. In een verklaring drukte hij zijn teleurstelling uit over de uitspraak van EU-ambassadeur Guy Ledeux die de Aquino regering loofde voor haar vermeende verbetering van de mensenrechten.

“De verklaringen van de EU-ambassadeur doen ons en de families van andere slachtoffers van politieke moorden pijn en verergeren ons verdriet,” zei Herman.

Bron: http://bulatlat.com/