Karapatan eist Vrijlating Politieke Gevangenen met Recente Rechterlijke Uitspraken

Persbericht, 16 augustus 2013

“De recente uitspraken van de rechtbank inzake aanklachten tegen activisten, staven onze bewering dat deze onrechtmatig zijn gearresteerd en gedetineerd vanwege verzonnen zaken. Andere soortgelijke zaken moeten eveneens worden afgewezen en allen die om gelijke redenen in gevangenschap wegkwijnen, moeten onmiddellijk worden vrijgelaten,” aldus Cristina Palabay, secretaris-generaal van Karapatan.

In West Negros werd op dinsdag 13 augustus de gevangengenomen kerkwerker Anecita Rojo op borgtocht vrijgelaten door het Cadiz City Regional Trial Court. Rojo, voormalig kerkwerker in het bisdom Bacolod in West Negros, werd op 7 december 2012 gearresteerd op verdenking van moord vanwege haar vermeende deelname aan de hinderlagen van het New People’s Army in Negros. Haar medeverdachten, Zara Alvarez, voormalig mensenrechtenwerker en Elizar Nabas, lid van de Nationale Federatie van Suiker Arbeiders (NFSW), worden nog steeds vastgehouden.

Intussen heeft de Regionale Rechtbank van Lagawe in Ifugao de ontwerpresolutie aangenomen die vooronderzoek toestaat op verzonnen moordlasten tegen vakbondsleiders Roy Velez (Mayo Uno-National Capital Region), Amelita Bravante (Defend Job Philippines) en Randy Vegas en Raul Camposano (Courage). Hiermee werden automatisch de arrestatiebevelen tegen hen ingetrokken. Deze uitspraak geldt weliswaar niet voor twee andere politieke gevangenen die met een soortgelijke zaak belast zijn, Rene Boy Abiva (ACT Teacher’s Partylist) en Virgilio Corpuz (Piston Cagayan Valley).

“Met de beslissing van het hof moeten alle overige politieke gevangenen, die ten onrechte zijn beschuldigd van soortgelijke zaken, onmiddellijk worden vrijgelaten. Wij eisen de directe vrijlating van Zara Alvarez, Elizar Nabas, Randy Vegas, Raul, Camposano, Rene Boy Abiva en Virgilio Corpuz,” zegt Palabay.

Karapatan benadrukte, dat het indienen van verzonnen zaken op activisten en gemeenschapsleiders deel uitmaakt van president Aquino’s Oplan Bayanihan om zijn critici het zwijgen op te leggen. De mensenrechtenorganisatie heeft 430 politieke gevangenen over de hele Filippijnen gevolgd; hiervan zijn er 43 ziekelijk, 29 op hogere leeftijd en 34 zijn vrouwen. Er zijn onder het Aquino regime 136 personen onrechtmatig gearresteerd en gevangen gezet.

Karapatan herhaalt zijn oproep tot onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen.

Ref.:
Cristina “Tinay” Palabay, Secretaris Generaal
Angge Santos, Media Liaison