Filter
 • Oproep van BAYAN om hulp

  Oproep van BAYAN om geld bijeen te brengen voor de slachtoffers van de Grote Overstroming

  Zondag, 27 september 2009

  Op de Filippijnen zijn tot nu toe 73 doden gevallen door het noodweer dat de tropische storm Ketsana met zich meebrengt. Zeker 23 mensen worden nog steeds vermist, meldden de autoriteiten zondag in Manilla. Meer dan 337.000 mensen zijn ontheemd door de overstromingen.

  090927ramp

  Ketsana raasde zaterdag over de Filippijnen en veroorzaakte onder meer enorme overstromingen. De meeste slachtoffers zijn gevallen in de oostelijke buitenwijken van de hoofdstad en in provincies ten oosten en ten noorden van Manilla.

  Bayan, een alliantie over verschillende sectoren, roept iedereen op om geld en materialen bijeen te brengen voor de slachtoffers van de Grote Overstroming van 26 september. Wij vragen onze helpers en vrienden van overzee dringend om geld in plaats van goederen, omdat wij mogelijk de kleding en andere spullen die u zou sturen niet uit de haven of van het vliegveld kunnen loskrijgen door de enorme bureaucratie van de overheid.

  U kunt uw donatie overmaken op Postgiro 8118425, ten name van NFS (Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging) te Leiden, onder vermelding van “Steun aan slachtoffers van grote overstroming”. Wij zorgen ervoor dat de volle 100% terecht komt bij de slachtoffers.

  Deze ramp, die mede veroorzaakt is door de grote ondernemingen (mijnbouw, grootschalige houtkap, steengroeven, landconversie) en lokale bureaucraten die door plundering slechts uit zijn op eigen korte termijn winst, en het niet door de GMA regering beschikbaar stellen van honderden rubberboten (Filippijnse legerofficieren zeiden slechts 13 rubberboten te hebben), helikopters en piloten met nachtuitrusting, amfibie voertuigen, vrachtwagens, duizenden reddingsvesten en voedsel- en medicijn pakketten, treft onze landgenoten die vast zitten op hun daken, enz. zeer zwaar.

  Hartelijk dank voor uw medeleven en hulp. Wij hopen dat u niet geef-moe bent geworden.

  Taritz
  Contactpersoon voor internationale betrekkingen

 • Protesteer tegen de Dictatuur van Arroyo

  Niet weer een dictatuur. Na Marcos, NU Arroyo!

  Protesteer tegen de dictatuur van Arroyo

  op 19 september, van 17.00 – 20.00 op de Dam te Amsterdam

   

  Spaar onze kinderen voor armoede en geweld!

  Praten geen Oorlog!

  Vorige week vergiftigde een jonge moeder, Janeth Ponce, haar drie kinderen van vier, drie en twee jaar. Daarna pleegde zij zelfmoord. Ze was zo arm, dat ze niets te eten had voor haar kinderen. Sinds Arroyo aan de macht is, vallen steeds meer kinderen ten slachtoffer aan haar regime.

  Kinderen worden dubbel getroffen. Ten eerste ervaren zij de armoede die 80% van de mensen treft aan den lijve. Ten tweede, vallen ze ten slachtoffer aan de politiek van totale oorlog tegen mensen die strijden voor hervormingen in de samenleving.

  Mensenrechten organisaties hebben de volgende gevallen gedocumenteerd:

  54 kinderen gedood tijdens militaire operaties van het leger.
  17 kinderen gemarteld,
  69 illegaal gearresteerd,
  3 verkracht en
  63 geslagen door soldaten.

  Onder Arroyo, zijn meer dan 800 politieke activisten vermoord en meer dan 200 ontvoerd door het Filipijnse leger.

  In 1986 verdreef het Filippijnse volk de Marcos dictatuur in de, later wereldwijd befaamde, 'People Power Revolution'.

  Tweeëntwintig jaar later, zucht de Filippijnse bevolking weer onder een dictatuur, die van Gloria Macapagal Arroyo.

  Wij roepen de regering Arroyo op de vredesbesprekingen met het Nationale Democratisch Front van de Filippijnen (NDFP) te hervatten en de oorzaken van het gewapende conflict weg te nemen.

  De problemen van het land kunnen niet opgelost worden via een totale oorlog tegen hen die verandering willen. De oplossing is hervorming van de samenleving. Alleen dan kan er welvaart en vooruitgang komen voor de mensen die al zo lang lijden en een rechtvaardige en duurzame vrede in het land wensen.

  "We roepen de Nederlanders op om de mensen in de Filippijnen te steunen
  in hun strijd voor democratie, sociale-gerechtigheid en
  voor een eerlijke en duurzame vrede."

  Rice & Rights www.riceandrights.net &
  Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging www.nefiso.nl

 • De Economische Crisis komt hard aan

  De Economische Crisis komt hard aan bij de Filippijnse Arbeider

  Terwijl de economische crisis de eerste helft van het jaar een nieuw dieptepunt bereikte, ziet de nabije toekomst er even somber uit. Alhoewel de prijsstijgingen van brandstof, rijst en elektriciteit iedereen treffen, krijgt de Filippijnse arbeider de zwaarste klappen als groeiende sector in een krimpende economie.

  "The Philippine Labor Situation” in Bulatlat

 • Vrouwelijke Arbeiders Verenigen zich

  Vrouwelijke Arbeiders Verenigen zich tegen Onrechtvaardigheid

  Vrouwelijke arbeiders, weduwen en familieleden van vermoorde leiders uit de arbeidersbeweging, richtten recentelijk de alliantie Women Workers in Struggle for Employment, Empowerment and Emancipation (Women Wise3) op. Op die manier verenigen ze zich in de strijd voor gerechtigheid, en tegen de zware repressie van de arbeidersbeweging.

  “Women Workers Unite, Form Alliance for Justice, Union Rights” in Bulatlat

 • Gevreesde Burgerwacht ILAGA Heropgericht

  Gevreesde Burgerwacht ILAGA Heropgericht

  Als gevolg van het geaborteerde vredesakkoord met de MILF en de gewapende conflicten die heropwakkerden, hebben christelijke groeperingen in de provincie Cotabato in het zuiden van Mindanao, de gevreesde Ilaga vigilante groep weer opgericht. Deze organisatie was in de jaren '70 berucht omwille van haar gruwelijke mensenrechtenschendingen. Ze was ook verantwoordelijk voor de moord op de Italiaanse priester Favali.

  “Dreaded Ilaga is back” in Inquirer
  “Scared of the Ilaga” in Inquirer

 • Karapatan viert 13e Verjaardag

  Mensenrechtenorganisatie KARAPATAN viert haar 13e Verjaardag

  De Filippijnse mensenrechtenorganisatie KARAPATAN blaast haar 13e kaarsje uit. Voor de mensenrechtenactivisten is hun werk een manier van leven geworden, waarin ze dagelijks hun leven op het spel zetten om dat van anderen te verdedigen.

  “Karapatan at 13: Defending Human Rights, Advancing People’s Rights” in Bulatlat

 • Goedkope Geneesmiddelen Duur Betaald

  In de Filippijnen worden Goedkope Geneesmiddelen Duur Betaald

  Ziekenhuizen, of geneesmiddelen zijn voor de meeste Filipino's niet toegankelijk. Tatay Mel, een van de leiders van de gezondheidsorganisatie KilosBayan para sa Kalusugan (Volksactie voor de Gezondheid), actief in de wijk Fairview in Quezon City, getuigt.

  "In de Filippijnen worden goedkope geneesmiddelen duur betaald" op intal.be

 • Filippijnse Ziekenhuizen hebben Tekort aan Verplegers

  Filippijnse Ziekenhuizen hebben Tekort aan Verplegers

  De Filippijnen heeft gediplomeerde verplegers in overvloed. Toch is er een groot tekort aan verplegers in overheidsziekenhuizen. Door de lage lonen en slechte werkomstandigheden probeert iedereen elders aan de slag te gaan.

  “A Shortage amid the Glut in Nursing Graduates” in Bulatlat

 • Wie was Romulo Kintanar?

  Wie was Romulo Kintanar?

  Een officieel Geheim Agent van de Regering in Manilla

  romulo_kintanar

  Vertaald uit het Engels

  Sinds 1992 was Romulo Kintanar als geheim agent in dienst van het leger en de politie. Als zodanig was hij dus combattant in de burgeroorlog tussen de Regering van de Republiek der Filippijnen (GRP)en de revolutionaire beweging van het Filippijnse volk, vertegenwoordigd door het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen (NDFP) in de vredesonderhandelingen tussen de GRP en het NDFP.

  Niemand minder dan Gloria Macapagal Arroyo, de president van de GRP, heeft bevestigd dat Kintanar een geheim agent was van haar regering. De Philippine Star van 27 januari 2003, schreef in haar voorpagina artikel ‘NPA erkent aanslag op Kintanar’: “President Arroyo bevestigde dat Kintanar, tijdens de moordaanslag op hem, als geheim agent van de regering werkzaam was.”

  Daarvoor, op 23 januari 2003, zei een functionaris van Arroyo’s Malacanang Paleis, dat Kintanar “een adviseur was van de PNP (politie) en van de AFP (strijdkrachten), maar dat hij zijn salaris ontving van het Bureau voor Immigratie en Deportatie (BID)” (Philippine Daily Inquirer, Breaking News, 24 January 2003, Communist Party Chief Blamed for Slay of Former NPA Head). Hij was ten tijde van zijn overlijden ook veiligheidsadviseur voor de National Electrification Administration (NEA).

  Politie-kolonel Robert Delfin zette van maart tot augustus 1992 Ricardo Reyes in dezelfde cel waar Kintanar gevangen zat. Reyes was een renegaat van de CPP en al meer dan tien jaar daarvoor uit de partij gezet. Het was de bedoeling Kintanar tegen de revolutie te keren. Dat lukte.

  Toen Kintanar in augustus 1992 werd vrijgelaten, vanwege een amnestie van de Manilla-regering, maakte hij bekend gebroken te hebben met de CPP. Hij ging werken voor de geheime diensten van de GRP. Maar hij raakte ook betrokken in de onderwereld van corrupte politie- en legerofficieren van de handel in beveiliging, gewapende overvallen, ontvoering en huurmoord en hij zette zelfs een eigen beveiligingsbedrijf op als dekmantel voor zijn activiteiten (Philippine Daily Inquirer, 24 January 2003, Ibid).

  Samen met zijn oom, generaal Galileo Kintanar, onder Marcos hoofd van ISAFP, de geheime dienst van het leger, werd hij in verband gebracht met de moord op de filmster Nida Blanca en waren beiden bekend als lieden die tegen vergoeding wel iets voor je konden regelen met het leger of de politie. Twee dagen voor zijn dood was Kintanar, als een van de genodigden, nog gezien op een feestje van hoge politie-officieren, gegeven door politiechef generaal Hermogenes Ebdane ter gelegenheid van de 12e verjaardag van de National Capital Regional Police Office (NCRPO) (The Philippine Star, 24 January 2003, Ex-NPA Chieftain Slain). Op dat feestje was ook aanwezig Arturo Tabara, de leider van de RPA-gang, een veiligheidsdienst van de grootgrondbezitter en Marcos' vriend Eduardo Cojuangco in West-Negros.

  In 2000 kreeg Kintanar de leiding van een samenzwering voor een moordaanslag op Prof. Jose Maria Sison in Nederland. Hij was toen inmiddels veiligheidsadviseur van generaal Alexander Aguirre geworden, de nationaal veiligheidsadviseur van de toenmalige president Joseph Estrada. Hij volgde orders op van generaal Panfilo Lacson, toentertijd het hoofd van de PNP (Manila Times, 24 January 2003, Ex-NPA Chief Assassinated Inside QC Restaurant). Hij deed ook aan observatie en andere “counter-insurgency” operaties van leger en politie tegen de CPP en het NPA.

  Op het moment van zijn dood, had Kintanar twee lijfwachten bij zich en droeg hij drie vuurwapens: een .45 caliber pistool, een HK machine pistool en een Glock 9mm pistool (Philippine Daily Inquirer, 6 February 2003, Kintanar Lost Rolex, Cash, 3 Guns, Golf Set). Als geheim agent van de regering stond hij altijd gevechtsklaar tegen de revolutionaire beweging.

  Kintanar was onloochenbaar een combattant. Hij was zwaar bewapend en gevaarlijk op het moment van zijn dood. Deze feiten zijn algemeen bekend in de Filippijnen, maar er zijn lieden in het buitenland die liever leugens verspreiden dan de waarheid vertellen over wat er gebeurt in de Filippijnen omdat zij de revolutionaire beweging van de Filippijnen in een kwaad daglicht willen stellen.

 • 21 september

  Nooit meer militaire uitzonderingstoestand!
  Stop de politieke moorden in de Filippijnen!
  Stop de politieke vervolging van Prof. Jose Maria Sison!
  Balkenende, Stop Uw steun aan het onderdrukkende Arroyo-regiem!

  Op 21 september 1972 kondigde Ferdinand Marcos de militaire uitzonderingstoestand af in de Filippijnen. Gedurende veertien jaar gingen Marcos en zijn generaals zich te buiten aan moorden, verdwijningen, onwettige arrestaties en martelingen van hun opponenten. Op 25 februari 1968 moest Marcos naar de VS vluchten in een Amerikaanse helikopter uit angst voor het volk dat in opstand was gekomen. De VS, die al die jaren van de brutale dictatuur Marcos gesteund hadden, zorgden er wel goed voor dat hun zetbaas een veilig heenkomen kon vinden voor de vergelding die het volk voor hem in petto had.

  De meeste mensen dachten dat na de val van de gehate dictator alles ten goede zou keren. Maar eigenlijk werd alles slechter. Het volk bleef lijden onder economische rampspoed, armoede en politieke onderdrukking en vervolging.

  Vandaag de dag leeft 80% van de Filippino’s onder de armoedegrens. Daarom hebben inmiddels al meer dan 8 miljoen Filippino’s het land verlaten op zoek naar werk in het buitenland. Hoewel ze opgeleid zijn voor onderwijzer, verpleger of boekhouder of hoger, staan ze af te wassen, maken ze huizen schoon of lopen ze vuilnis op te halen om brood op de plank te krijgen voor hun kinderen die thuis zijn achtergebleven.

  Elf jaar na de val van de Marcos-dictatuur is de militaire uitzonderingstoestand feitelijk weer van kracht in de Filippijnen. Sedert het aan de macht komen van Gloria Macapagal-Arroyo in 2001, zijn meer dan 850 van haar politieke tegenstanders om het leven gebracht door doodseskaders en zijn er meer dan 250 mensen spoorloos verdwenen. Op aandringen van de regering Bush is een nieuwe ‘antiterreurwet’, á la de Amerikaanse ‘Patriot Act’, ingevoerd, om de oppositie de mond te snoeren en te intimideren.

  Deze vervolging van politieke dissidenten door het Arroyo-regiem strekt zich nu zelfs uit tot binnen de grenzen van het Koninkrijk der Nederlanden. In samenspraak met de regering in Manilla heeft ons Openbaar Ministerie op 28 augustus 2007, Prof. Jose Maria Sison laten oppakken door de Nederlandse politie en gevangen gezet in de gevangenis van Scheveningen op grond van aanklachten waarvoor geen enkel bewijs bestaat. Vanwege dat gebrek aan bewijs is hij weer vrij gelaten, maar het OM wil hem weer terug in de gevangenis. Op 26 september a.s. zal de Raadkamer in Den Haag daar weer over beslissen.

  Het heeft er alle schijn van dat de regering Balkenende zich heeft laten lenen in Nederland mee te doen aan de vervolging van Filippijnse dissidenten, om de groeiende economische belangen van Nederlandse bedrijven in de Filippijnen veilig te stellen.

  We doen een beroep op het Nederlandse volk de regering te vragen op te houden het repressieve regiem in de Filippijnen te steunen. We doen een beroep op het Nederlandse volk om de regering Balkenende te vragen niet langer met de regeringen in Manilla en Washington samen te zweren tegen de Filippijnse oppositie. We vragen het Nederlandse volk het volk van de Filippijnen te steunen in zijn strijd voor sociale rechtvaardigheid, vrede en democratie.