Filter
 • Duizenden Boeren naar Manilla voor Gerechtigheid en Land

  Duizenden Boeren naar Manilla voor Gerechtigheid en Land

  Duizenden boeren vanuit het hele land trekken deze maand in een historische karavaan naar Manilla om hun strijd voor gerechtigheid en land kracht bij te zetten. Zelfs boeren van Davao City en Cagayan de Oro op het zuidelijke eiland Mindanao voegen zich bij de karavaan. Het protest heeft haar hoogtepunt op 22 januari, de herdenking van de Mendiola massamoord in Manilla.

  "Historic Caravan Nationwide" op Bulatlat
  "Farmers caravan to call for land and justice" in Davao Today

 • De Wereldwijde Crisis voorspelt Mindere Tijden

  De Wereldwijde Crisis voorspelt Mindere Tijden

  De wereldwijde crisis zal ook de Filippijnen niet ongemoeid laten. Volgens een analyse van IBON Databank kan het aantal werklozen oplopen tot 11 à 12 miljoen arbeiders. De regering steekt echter liever zijn kop in het zand en noemt deze informatie overdreven.

  “12M Filipinos to suffer from slowdown — Ibon” in Daily Tribune
  “Gloria critics say gov’t unprepared for job crisis” in Daily Tribune

 • CANVAS: De oorlog tussen arm en rijk

  De oorlog tussen arm en rijk

  Zaterdag 31 januari, CANVAS 20:10 – 20:40 uur
  DOCUMENTAIRE Vranckx 31/01: De oorlog tussen arm en rijk

  Rijke minderheid versus rebellen

  In de Filippijnen woedt een oorlog tussen arm en rijk. Aan de ene kant een rijke minderheid die met de steun van de regering de economische en politieke leiding van het land in handen heeft. Aan de kant van de armen een gewapende rebellengroep.

  Reporter Evan Williams wordt na lang onderhandelen ontvangen in een kamp van marxistische rebellen die al decennia lang strijden voor een communistische staat. Hun leider vertelt, dat linkse leiders systematisch geëlimineerd worden door de staatsveiligheid. Hard terugvechten is volgens hem de enige optie.

 • 2008 bracht weinig goeds voor de stadsarmen

  2008 bracht weinig goeds voor de stadsarmen

  Vele Filipino's concluderen dat het voor hen in 2008 veel slechter is geworden. Steeds meer stadsarmen zijn bezorgd over de toenemende armoede waarin ze verkeren. Voor hen zijn er radicale veranderingen nodig om hen uit deze ellendige situatie te halen.

  “In the Miserable Depths of Poverty” in Bulatlat

 • Oproep Advocaten voor Advocaten

  OPNIEUW FILIPPIJNSE ADVOCATEN EN RECHTERS VERMOORD:

  REGERING ARROYO FAALT

  Persbericht d.d. 26 januari 2007 Van de Stichting 'Advocaten voor Advocaten'

  In een open brief aan President Arroyo spreekt de Stichting 'Advocaten voor Advocaten' zijn zorg uit over de moorden op Filippijnse advocaten en rechters die onverminderd doorgaan en het falen van de Arroyo regering om deze moorden te stoppen.

  Rechter Nathaniel Pattugalan werd vanaf een motor neergeschoten op 19 januari jongstleden.

  Mensenrechtenadvocaat Gil Gojol werd in gelijkluidende omstandigheden vermoord op 12 december 2006.

  De advocaten Froiland Siobal en Leonito Tapel werden respectievelijk vermoord op 19 november 2006 en 2 december 2006.

  Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van recente moorden van een lange lijst. Niettemin werd 'Advocaten voor Advocaten' schriftelijk bij brief van 22 augustus 2006 door Justitie Secretaris, Raul M. Gonzales, meegedeeld: “There are indeed, lawyers en judges killed criminals, but these are purely isolated cases borne of personal motives”.

  De Melo Commissie die President Arroyo op 21 augustus 2006 installeerde onder druk van internationale kritiek om de moorden aan te pakken, ontbeert het mandaat, de onafhankelijkheid en het draagvlak om zijn taak goed te kunnen vervullen. Daarom heeft 'Advocaten voor Advocaten' de Filippijnse regering dringend opgeroepen een nieuw - onafhankelijk - orgaan in het leven te roepen om deze moorden te onderzoeken.

  Filippijnse advocaten en rechters verwachten dat het aantal moorden in de loop naar de Filippijnse verkiezingen in mei 2007, in bijzonder van degenen die lid zijn van linkse oppositie partijen, alleen nog maar zal toenemen.

  ###

  De brief aan de regering Arroyo wordt u op verzoek toegezonden.

 • Grassprietjes op de Filippijnen

  Wim Vugts plant grassprieten op Filippijnen

  door JORDY BOSCHMAN

  WAPENVELD - Om geld te verdienen voor zijn familie en project is hij voor een half jaar neergestreken in Wapenveld. Dertien jaar geleden vertrok hij uit Nederland en begon een nieuw bestaan op de Filippijnen.

  Wim Vugts past op de Filippijnen een ongebruikelijke, maar wel heel succesvolle methode toe op zijn boerderij. Hij plant het gras inplaats van het te zaaien, waardoor het sneller groeit.

  Nu wil hij laten zien dat het met de mensenrechten op de Filippijnen slecht is gesteld.

  foto: fam. Vugts

  Wim Vugts (56), een geboren Nederlander die zijn thuis heeft gevonden in Bicol op de Filippijnen. Op uitnodiging van een bisschop vertrok hij in mei 1994 naar Zuidoost-Azië. Hij hoefde er niet lang over te denken. Vugts zou zijn leven voort gaan zetten op de Filippijnen. Daar ontmoette hij zijn vrouw en nu doet hij daar mee aan het Farmer-project voor boeren. Zijn werkwijze, het planten van gras met een hoog proteïnegehalte, is een voorbeeld voor de regio. Die neemt nu geleidelijk zijn methode over.

  Juist het werken op plaatsen waar mensen de westerse rijkdom niet kennen, is voor hem een verademing. ‘Het is een deel van mijn menszijn. Ik ben er gelukkig.’ Op de Filippijnen is de situatie er het afgelopen jaar echter niet stabieler op geworden. ‘De regering van Gloria Macapagal-Arroyo wil de guerrilla wegwerken. Iedereen die kritiek heeft op de regering schieten ze dood.’

  Hij maakte het gevaar van dichtbij mee. In augustus werd een Farmer-lid doodgeschoten. ‘Tien militairen kwamen zijn huis binnen en namen hem mee naar een rivier. Mensen hoorden zes schoten. Even later zagen ze hem dood langs de rivier liggen.’

  Volgens Vugts zijn er nu al achthonderd mensen gedood. ‘De regering moet opstappen, zij is verantwoordelijk. Ik moet hier over spreken, want het is een grof onrecht.’ Toch kijkt hij ernaar uit in april Nederland na een half jaar weer in te ruilen voor de eilanden-republiek in Zuidoost-Azië en terug te keren naar zijn gezin.

  Tijdens zijn bezoek aan Nederland wil hij de ogen van de westerse wereld openen voor de situatie op de Filippijnen. Zo heeft hij de afgelopen maanden al verschillende acties gevoerd. Een eye-opener voor de boeren op de Filippijnen wil hij zichzelf niet noemen, maar feit is dat hij velen heeft laten zien hoe ze succesvol een boerenbedrijf kunnen runnen. Vugts: ‘Onze boerderij is nu een modelboerderij voor een universiteit in Tokio.’

  Gras

  En het begon allemaal met het planten van gras. ‘Door gras te planten in plaats van te zaaien houden de wortels water vast. Daardoor groeit het snel in droge periodes en dat zorgt er weer voor dat geiten en koeien genoeg te eten hebben’. Zo omschrijft Vugts zijn revolutionaire werkmethode op de Filippijnen. ‘Het is niet mijn idee hoor. Het wordt al lang gedaan, maar onder arme boeren is het nog niet toegepast.’

  Inmiddels zien de omwonende boeren hoe succesvol de modelboerderij is en nemen ze de methode over. ‘Maar de meeste boeren houden nog vast aan oude landbouw-gewoontes. Ze kijken de kat uit de boom en geloven pas dat het werkt wanneer ze het gezien hebben.’ Dat de boeren zijn methode overnemen, doet hem goed. ‘Maar er wordt veel te kleinschalig geplant, alsof de maag van een koe de maag van een schildpad is.’

  Vanuit Nederland wordt het Farmer-project ondersteund door Magsasaka, wat het Filippijnse woord is voor boer. Een vriendengroep van Vugts probeert door middel van acties en giften hem financieel bij te staan. ‘We hebben geprobeerd een landelijke subsidie te krijgen. We hopen over een maand uitsluitsel te krijgen’, zegt Hennie Halfwerk, lid van Magsasaka. Vugts voelt zich er door gesterkt. ‘Een steungroep in Nederland is een enorme stimulans.’

  Bron: Vugts plant grassprieten op Filipijnen http://www.destentor.nl/veluwenoord/article1002551.ece