Internationale Conferentie
over Mensenrechten en Vrede

conferentie juli 2013Aanstaande 19 tot 21 juli 2013 zal er in de Filippijnen een ‘Internationale Conferentie over Mensenrechten en Vrede’ worden gehouden. De organisatie is in handen van het Internationaal Coördinerend Comité voor de Mensenrechten in de Filippijnen (ICCHRP), de Alliantie van Mensenrechtenorganisaties ‘Karapatan’ en de Ecumenical Voice voor de Mensenrechten en Vrede (EcuVoice).

Voorafgaand aan de conferentie worden er Internationale Solidariteitsmissies (ISM) gehouden in gebieden waar de mensenrechten zwaar zijn/worden geschonden. Een van die gebieden is in Centraal Luzon waar Willem Geertman heeft gewerkt. Willem was met een onderbreking van 9 jaar sinds 1977 verbonden aan de Filippijnen, waar hij met de boeren streed voor hun rechten.

De organisaties doen een beroep op u om het werk aan echte democratie en rechtvaardige vrede te steunen. Zij nodigen u uit tot deelname aan de mensenrechtenmissie en conferentie. Als u in de gelegenheid bent om deel te nemen dan vernemen we dat graag. Op aanvraag ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) zullen wij u de uitnodiging, het programma en een aanmeldingsformulier toezenden.

Grondgedachte:

Internationale Conferentie over Mensenrechten en Vrede in de Filippijnen

Manilla, 19-21 juli 2013

President Benigno Simeon “Noynoy” Aquino III – de zoon van de door dictator Marcos vermoorde Benigno Aquino en ex-presidente Cory Aquino – is nu twee jaar president. Tijdens zijn regering zijn de daders van mensenrechtenschendingen onder zijn voorganger president Gloria Macapagal-Arroyo nog nooit bestraft. We zien integendeel een nieuwe toename van politieke moorden, verdwijningen en andere schendingen van de mensenrechten tegen onschuldige burgers.

Onder Aquino heeft de Filippijnse mensenrechtenorganisatie Karapatan tot 30 oktober 2012 al 129 politieke moorden, 12 verdwijningen, 72 gevallen van marteling, 467 illegale arrestaties en meer dan 30.000 slachtoffers van gedwongen evacuaties in plattelandsdorpen gedocumenteerd. Uit de gegevens blijkt, dat het aantal schendingen van de mensenrechten blijft groeien. Organisaties voor de mensenrechten wijten dit aan het anti-oproerplan ‘Oplan Bayanihan’ van de regering Aquino.

In 1986 was er een uitbarsting van optimisme ten aanzien van veranderingen. De People Power - opstand tegen de dictatuur van president Marcos - werd gedreven door het verlangen naar politieke en economische democratie. Helaas is de scherpe ongelijkheid in de sociaal-economische macht niet veranderd en is de situatie van bittere armoede en politieke onderdrukking gebleven. Echte landhervorming, economische ontwikkeling en sociale rechtvaardigheid blijft een droom voor de overgrote meerderheid van de bevolking.

Door de blijvende armoede en landloosheid, toenemende werkloosheid, de ontoereikende of zelfs compleet afwezige sociale diensten, zijn sociale ontevredenheid en onrust een vast gegeven in de Filippijnen. Uit de mensenrechtenmonitor blijkt dat mensen die dapper werken aan mensenrechten, bescherming van het milieu, sociaal economische verbeteringen, echte democratie en vrede, het doelwit zijn van de schendingen van de mensenrechten en burgerrechten. Daders worden niet bestraft. Er heerst een cultuur van straffeloosheid. Net als onder Marcos worden buitenlanders niet gespaard.

De Italiaanse priester Fausto Tentorio, die zijn halve leven deelde met arme landloze boeren en inheemse bevolkingsgroepen - werd op 17 oktober 2011 vermoord. Hij heeft alfabetiserings-cursussen en gezondheidsprogramma’s opgezet en stond aan het hoofd van 80 dagopvanginstellingen voor de inheemse bevolkingsgroepen en boeren in North Cotobato. Hij was zeer geliefd bij hen vanwege zijn oprechte en ongeveinsde solidariteit met hun zaak. De plaatselijke gemeenschap gaat ervan uit, dat hij werd vermoord wegens zijn verzet tegen de mijnbouw.

Op 3 juli jl. is Willem Geertman doodgeschoten. Hij zette zich in voor de rechten van de boerenbevolking: recht op land, onderwijs, gezondheidszorg, een veilig milieu en medezeggenschap. De laatste 4 jaar was Willem directeur van Alay Bayan, een organisatie voor noodhulp bij rampen. Hij streed met de arme boeren mee tegen de oprukkende mijnbouw en houtkap die het milieu aantasten. De politie gaat uit van roofmoord. Lokale organisaties vermoeden een politieke motivatie. Dit laatste is de vaste overtuiging van de familie en vrienden van Willem.

Echter, geen enkele onderdrukking en repressie zal de inzet van de bevolking breken. Zij blijven werken aan een rechtvaardige en duurzame vrede in het land. Zij weten dat ze hierin niet alleen staan. Zij doen een beroep op hun buitenlandse vrienden en medelanders in het buitenland om het werk aan echte democratie en rechtvaardige vrede te steunen. Zij nodigen allen uit tot deelname aan de ‘Internationale Conferentie over Mensenrechten en Vrede in de Filippijnen’ en een actieve deelname aan het bestendigen en uitbouwen van de internationale mensenrechtencampagne.