Arbeiders verklaren
1 mei tot Dag van Verontwaardiging

KMU verklaring, mei 2011

De regering zegt “nee” tegen een voorstel om door middel van regelgeving een algemene loonsverhoging door te voeren. De Filippijnse werknemers zijn hierover zeer verontwaardigd gezien het hongerloon dat ze verdienen en de onverminderde prijsverhogingen.

poster copyright KMUDit was de reactie van de meest progressieve vakbondsfederatie, de KMU (Kilusang Mayo Uno = Een Mei-beweging) op de presidentiële verklaring afgegeven door Ricky Carandang dat de Aquino regering, vanwege een vermeend effect op de inflatie, niet enthousiast is voor een regelgevende P125 loonstijging voor werknemers in de privésector.

“Wij verklaren 1 mei als de dag om onze verontwaardiging te uiten over de stagnerende lage lonen, de onverminderde prijsstijgingen en de beleidvoering ten nadele van de werknemers. De KMU roept de bevolking op om op 1 mei met tienduizenden hun afschuw te tonen tegen dit anti-werknemersbeleid,” zegt Elmer "Bong" Labog, de voorzitter van de KMU.

"Wij haken in op de 'Dagen van Woede' van de arbeiders en de volkeren in het Midden-Oosten en Noord Afrika tegen de wijdverbreide werkloosheid en inperking van de democratische rechten in hun landen. Net als zij, protesteren wij tegen de gevolgen van de wereldwijde economische crisis. Niet de armen moeten de crisis betalen.”

KMU uitte ook kritiek op de verklaring van Carandang, als zou een regelgevende en substantiële loonsverhoging de inflatie aanzwengelen.

"Het fundamentele punt is, dat zelfs zonder een substantiële loonsverhoging de prijzen van olie en andere elementaire goederen en diensten zijn gestegen. Door de loonsverhogingen in diskrediet te brengen, tracht de Aquino regering ons te doen geloven genoegen te moeten nemen met een karig loontje en hongerige magen,” zei Labog.

"De waarheid is, dat het regime van Aquino ongevoelig is voor het lot van de arbeiders en beleid voert in het voordeel van de grote heren door de lonen te drukken tot op het niveau van de hongerdood. Op deze wijze betaalt het Aquino regime zijn sponsors, die zijn campagne voor de presidentsverkiezingen hebben gefinancierd, terug.

"Wij organiseren een 1 mei-bijeenkomst om ons ongenoegen te uiten," zei Labog tot slot.