Trailer Radio Cordillera

Door Roel Nollet

Boeren in de Filippijnen zijn junkies. Ze zijn verslaafd. En hoe méér ze gebruiken, hoe armer ze worden. Aan het woord is Chito Medina van Masipag, een organisatie die biologische landbouw promoot. Hij heeft het over pesticiden en meststoffen.

De Filippijnen is één van de grootste rijstproducerende landen ter wereld, maar hun rijstvelden zijn uitgeput. Om de productie van de rijst te vergroten promoot de overheid al jarenlang het gebruik van genetisch gemanipuleerde rijstsoorten. Die brengen meer op, maar er zijn ook pesticiden en meststoffen voor nodig. De boeren kunnen die producten niet betalen. En op den duur kan de bodem niet meer zonder.

Ondertussen maken grote mijnbouwbedrijven de rijstvelden kapot en komen er elke dag grote containers vol rijst en groenten binnen in de haven van Manilla. De markt wordt overspoeld door veel goedkopere rijst uit China en Vietnam. De Filippijnse boeren krijgen hun gewassen niet meer verkocht, en dumpen ze dan nog liever langs de kant van de weg. Ironisch genoeg zijn het dus de boeren, die zélf voedsel produceren, die in de Filippijnen dagelijks met een lege maag gaan slapen.

'Ontwikkelingsagressie' noemen lokale ngo's het beleid van de overheid. De Filippijnse overheid schotelt de boeren oplossingen voor die hen niet vooruit helpen. Integendeel. Alleen de overheid zelf wordt er beter van, én de bedrijven die hun producten naar hartenlust kunnen slijten. De economie moet immers draaien.

De boeren verenigen zich om samen het hoofd te bieden aan een overheid die hen al jarenlang het zwijgen oplegt. Maar dat is niet zonder gevaar. Leiders van boerenorganisatie worden regelmatig ontvoerd of vermoord.

Wij willen weten hoe ver de stem van de Filippijnse boeren reikt. Wij trekken de bergen in om het zendbereik van de lokale gemeenschapsradio te testen. Dit is 104.7 FM. U luistert naar Radio Cordillera.

Binnenkort op een scherm in uw buurt!

Zie de trailer radio Cordillera op: http://vimeo.com/44087588