Jose Maria Sison niet langer op Europese Terreurlijst

Jose Maria Sison werd gisteren na een uitspraak van het Europese Hof in Luxemburg van de Europese terroristenlijst verwijderd. Sison was op verzoek van Nederland op die lijst terecht gekomen in 2002, omdat hij op de Filippijnen betrokken zou zijn geweest bij terroristische activiteiten.

Hij werd nu vrijgesproken omdat er nooit een gerechtelijke uitspraak is geweest over vermeende terroristische activiteiten van Sison, noch een justitieel onderzoek naar beschuldigingen. Zijn naam op de lijst had zware gevolgen voor hem, ook financieel. In 2007 werd hij ook nog op brutale manier gearresteerd. Daarop werd onmiddellijk actie gevoerd met de slogan “Sison moet vrij”.

sison_moet_vrijsison_moet_vrij

Eindelijk gerechtigheid - Sison vrij van plaatsing op Europese Terreurlijst

Volgens zijn Belgische advocaat Jan Fermon had plaatsing op de lijst voor Sison grote gevolgen:

"Door plaatsing op de lijst worden alle financiële tegoeden bevroren. Maar het gaat verder dan dat. Het betekende bijvoorbeeld ook dat meneer Sison zich niet kon verzekeren. Dat is nu in principe afgelopen. Maar het belangrijkste is dat nu het stigmatiserende effect van plaatsing op die lijst wegvalt. Het etiket dat jarenlang ten onrechte op hem gekleefd heeft, zal nu verdwijnen."

"Sison stond onterecht op de Europese terroristenlijst" op Radio Nederland Wereldomroep
"Filippijnse activist moet van terreurlijst" in NRC Handelsblad
Sison zeven jaar ten onrechte op zwarte lijst EU op 'Europa is hier' weblog
"Brutale arrestatie van Jose Maria Sison" op Indymedia.be