Geen Vervolging Filippijns 'Hitteam' in Nederland

ANP, 2 april 2009. Het Openbaar Ministerie (OM) hoeft de leden van het Filippijnse 'hitteam', dat in Nederland communistenleider José Maria Sison moest vermoorden, niet te vervolgen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag besloten, zegt Sisons advocaat Michiel Pestman donderdag.

Het OM besloot eerder zelf al om dit niet te doen. Sison vocht die beslissing bij het hof aan, tevergeefs blijkt nu. De officier van justitie in kwestie heeft wel aangegeven dat het aannemelijk is dat er een 'Filippijns hitteam' in Nederland is geweest om Sison te liquideren. Maar de aanklager vindt dat er geen strafbaar feit is gepleegd omdat het moordteam ,,vrijwillig'' heeft afgezien van de liquidatie.

Uit de beslissing van het hof blijkt dat de rechters het hiermee eens zijn. Zij stellen dat er geen begin is geweest van de uitvoering van de aanslag.

Verder meent het hof dat een onderzoek in dit geval, tien jaar na dato, niet meer goed mogelijk is. Het is daarom niet te verwachten dat alle inspanningen nog voldoende bewijs gaan opleveren.

Vrijwel alle betrokkenen verblijven op de Filippijnen. Uit onderzoek van de nationale recherche is gebleken dat de Filippijnse autoriteiten enkele getuigen niet heeft kunnen traceren. Voor de getuigen en/of verdachten die wel gevonden zijn, geldt een ander probleem. Gezien de politieke situatie op de Filippijnen zullen de verklaringen niet ,,zonder meer'' betrouwbaar zijn, meent het hof.

Ook heeft het rechtscollege laten meewegen dat de Filippijnse autoriteiten geen eigen onderdanen uitleveren. Daardoor zullen de verdachten als ze wel zouden worden vervolgd, toch niet op hun proces verschijnen. Sison kan niet in beroep gaan tegen de beslissing van het gerechtshof.