'Filippijn Sison blijft op Vrije Voeten'

Dagblad 'De Pers', 3 oktober 2007

De Filippijnse communistenleider Jose Maria Sison hoeft niet terug naar de gevangenis. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag woensdag bepaald. Ook de rechtbank in Den Haag zag drie weken geleden geen reden hem vast te houden.

De 68-jarige Sison werd eind augustus opgepakt in Utrecht op verdenking van betrokkenheid bij twee moorden op politieke vijanden in zijn vaderland. Die aanslagen zouden zijn gepleegd door een eenheid van de National Peoples Army, een onderdeel van de Communistische Partij van de Filippijnen.

Het gerechtshof stelt dat Sison in Nederland een belangrijke rol is blijven spelen in de communistische partij, maar het ziet geen rechtstreeks verband met de moordaanslagen. Daarnaast betwijfelt het hof de betrouwbaarheid van belastende verklaringen tegen Sison.

De communistische leider woont sinds 1987 in Nederland. In de jaren negentig werd hij erkend als politiek vluchteling, maar hij kreeg geen asiel. Hij werd niet uitgezet omdat zijn leven op de Filippijnen gevaar zou lopen. De arrestatie van Sison leidde op de Filippijnen tot protesten en de tijdelijke sluiting van de Nederlandse ambassade.

De arrestatie van Sison riep veel weerstand op, zoals hier bij de Nederlandse ambassade in Manilla