NDFP protesteert ten strengste tegen verlenging van Sison’s detentie

{mosimage}

door Luis G. Jalandoni
Voorzitter, NDFP onderhandelingsdelegatie

Persverklaring, 13 september 2007

Het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen (NDFP) protesteert ten sterkste tegen de onrechtvaardige beslissing van de Rechtbank van Den Haag om de detentie van Prof. Jose Maria Sison met nog eens 90 dagen te verlengen. Deze ongepaste verlenging van Prof. Jose Maria Sison’s detentie is een grove schending van zijn recht op een eerlijk proces.

In een fase van het proces waarin hij alleen nog maar verdachte is, wordt hij al voor lange tijd, 105 dagen, opgesloten in een gevangenis. Bovendien schenden de Nederlandse autoriteiten zijn internationaal erkend recht om zijn familie te zien en zijn huisarts. De eenzame opsluiting waarin hij vertoeft is onmenselijk en een schande voor een regering die beweert respect te hebben voor mensenrechten, democratie en een rechtsstaat te besturen.

De achter gesloten deuren gevoerde verhoren en de breideling van de raadsman van Prof. Sison, om nog maar te zwijgen over wat zich afspeelt tijdens de verhoren en bij de ondervragingen, zijn op zich al schaamteloze schendingen van het principe van transparantie wat strikt in acht genomen zou moeten worden in een echte democratie.

Het NDFP veroordeelt ten sterkste de vervolging van Prof. Jose Maria Sison wegens valse aanklachten die reeds op 1 juni 2007 zijn verworpen door het Opperste Gerechtshof van de Filippijnen. De wederrechtelijke detentie en vervolging van Prof. Jose Maria Sison, de politiek hoofdconsulent van het NDFP in de vredesonderhandelingen, dient een ongenadige klap toe aan de kansen op hervatting van de formele vredesbesprekingen.