Uitwisseling van informatie met de Filippijnse regering brengt levens van politieke oppositie in gevaar

Luis G. Jalandoni
Voorzitter van de NDFP vredesdelegatie

Persverklaring, 9 september 2007

Vertaald uit het Engels

Het NDFP beschikt over betrouwbare informatie, dat de plaatsvervangend Nationaal Veiligheidsadviseur, Pedro Cabuay Jr. en Directeur Generaal Garcia van de Nationale Dienst voor Coördinatie van de Inlichtingen in Nederland zijn aangekomen om de Nederlandse autoriteiten te verzoeken de weelde aan informatie, die de Nederlandse Politie heeft verzameld bij de overvallen op het informatiekantoor van het NDFP en zes woningen tegelijkertijd met de arrestatie van Prof. Sison op 28 augustus 2007, met hen te delen.

Het NDFP heeft al eerder, op 5 september, middels zijn advocaat Mr Bernard Tomlow, een waarschuwing doen uitgaan naar de Nederlandse autoriteiten, dat zij aansprakelijk gesteld zullen worden als nog meer extra-judiciële moorden en verdwijningen van politieke opponenten van het Arroyo regiem zullen voorkomen als gevolg van de uitlevering van geheime informatie aan de Filippijnse geheime diensten of aan de CIA. Prof. François Houtart en Algemeen Secretaris Gianni Tognoni van het Permanent Peoples’ Tribunal hebben ook, nadat zij er kennis van gekregen hadden, dat de Nederlandse autoriteiten behalve op het tribunaal betrekking hebbende documenten ook beeld en geluidsmateriaal in beslag hadden genomen, hun ernstige bezorgdheid laten blijken over de veiligheid van de mensen die getuigd hebben voor de Tweede Zitting van het Tribunaal over de Filippijnen.

De generaals Cabuay Jr. en Garcia zijn direct verantwoordelijk voor de uitvoering van Oplan Bantay Laya, het binnenlandse veiligheidsplan van het Arroyo regiem, wat tot nu toe geresulteerd heeft in bijna 900 extra-judiciële moorden en meer dan 200 verdwijningen van bekende politieke activisten en leiders van oppositionele groepen. De verdwijning van Rogelio Calubad, adviseur van het NDFP, en zijn zoon Gabriel, op 17 juni 2006 in Calauag, Qezon, is uitgevoerd door soldaten van het Zuid-Luzon Commando (SOLCOM) van het leger (AFP) waarvan Generaal Cabuay Jr. toen de commandant was.

De uitwisseling van informatie met de geheime diensten van de Filippijnen en met de CIA zal de levens en de veiligheid van hen die contact hebben gehad met het NDFP in het kader van de vredesonderhandeling en of in andere aangelegenheden, aan zeer grote gevaren blootstellen.

Wij zouden de Nederlandse regering er aan willen herinneren, dat het Arroyo regiem al fikse uitbranders heeft gekregen van Amnesty International, van de Speciaal Rapporteur terzake van extra-judiciële, standrechtelijke of willekeurige executies, van de EU en andere regeringen voor het om zich heen grijpende verschijnsel van extra-judiciële moorden en verdwijningen van politieke tegenstanders van Arroyo: nu al bijna 900 moorden en meer dan 200 verdwijningen.

De hele wereld weet inmiddels hoe gewetenloos het Arroyo regiem in de Filippijnen de mensenrechten schendt. Maar de Nederlandse regering wil Arroyo helpen de aandacht van de wereld voor heer misdaden af te leiden door Prof. Jose Maria Sison te arresteren op grond van valse beschuldigingen en hem de zwarte Piet toe te spelen in de ogen van de publieke opinie. De Nederlandse regering maakt zich op deze wijze medeplichtig aan toekomstige extra-judicële moorden en verdwijningen in de Filippijnen en temeer nog als zijn de geheime informatie doorspeelt aan de geheime diensten aldaar.###


For Reference:

Ruth de Leon Executive Director
NDFP International Information Office
Tel.+31-30-2310431
Fax +31-84-7589930
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.