Vrijheid voor Sison - Nu!

De Rode Morgen protesteert met kracht tegen de arrestatie van José Maria Sison in Utrecht op de ochtend van 28 augustus.

Op dezelfde ochtend is de politie het kantoor van het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen (NDFP) en zeven woningen van Filippino's binnengevallen. Computers, CD-rom's, dvd's, papieren en nog veel meer werden in beslaggenomen.

De Nederlandse regering probeert met de invallen en de arrestatie de progressieve Filippijnse beweging in Nederland te intimideren.

Sison was oprichter van de Communistische Partij van de Filippijnen en zat van 1977 tot in 1986 opgesloten in de gevangenissen van het Marcos-regime. Toen hij in 1987 in Nederland was, trok de Filippijnse regering zijn paspoort in en moest hij asiel aanvragen. Hij is erkend als vluchteling, maar de regering weigert al 20 jaar om hem politiek asiel te verlenen.

In 2002 plaatste de Europese Unie (in navolging van de VS) hem op de lijst van personen en organisaties die terrorisme zouden steunen. De regering stopte zijn uitkering en maakte hem het werken onmogelijk.

In juli van dit jaar verklaarde de Europese Rechtbank het besluit om hem op de 'terroristenlijst' te zetten, nietig.

Nu gooit de Nederlandse regering het over een andere boeg en probeert Sison met valse beschuldigingen monddood te maken.

In de Filippijnen zijn meerdere aanklachten tegen Sison ingediend. In juridische procedures is Sison al vijf keer door een Filippijnse rechtbank van alle aanklachten vrijgesproken.

José Maria Sison is adviseur van het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen en ondersteunt het NDFP bij vredesonderhandelingen met de Filippijnse regering. De Filippijnse bevolking is verarmd door de uitbuiting en de uitverkoop van de rijkdommen van het land aan buitenlandse multinationals.

De huidige regering van president Arroyo frustreert onderhandelingen en voert een terreurbewind tegen de Filippijnse volksbeweging. Sinds het aantreden van Arroyo zijn bijna 900 activisten en progressieve mensen vermoord of verdwenen. Arroyo verklaarde de 'vernietiging' van de progressieve beweging tot doel van haar regering.

De Filippijnse volksbeweging en haar vertegenwoordigers in Nederland verdienen steun en geen vervolging.

De Rode Morgen eist het stopzetten van dit politieke proces.

Onmiddellijke vrijlating van Sison - Nu!

Steun de vrijheidsstrijd van het Filippijnse volk!

Rotterdam 29 augustus 2007

29 augustus 2007

Tel: 010-4199054 - www.rodemorgen.nl - email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.