Arroyo-regiem is zelf gevaarlijk voor Nederlanders

Persverklaring, 3 september 2007
Vertaald uit het Engels

Het recente reisadvies afgegeven door de Nederlandse regering met betrekking tot reizen naar de Filippijnen door Nederlanders in verband met de onterechte arrestatie van Prof. Jose Maria Sison en de voortdurende wereldwijde protestacties daartegen en voor zijn onmiddellijke in vrijheidstelling, is ongehoord. Uit dit reisadvies blijkt hoe bang de Nederlandse regering zelf is voor de onverwachte gevolgen van haar eigen beleid in deze zaak.

De Filippijnse volksorganisaties hebben buitenlanders en met name Nederlanders altijd aangemoedigd om met eigen ogen te komen zien wat het betekent om te worden uitgebuit en onderdrukt door het door de VS gesteunde Arroyo regiem. Velen hebben ook aan den lijve de intimidatie en het fascisme van het Arroyo regiem kunnen ondervinden.

De langdurige strijd van het volk voor vrijheid, democratie, vrede en gerechtigheid en de uitdrijving van het corrupte, brutale en moorddadige regiem van Arroyo heeft een sterke solidariteit voortgebracht tussen het volk van de Filippijnen en mensen uit Nederland, Europa en andere landen overal ter wereld. Deze solidariteit zet Arroyo in haar hemd en isoleert haar regiem en daarmee de regeringen die dat regiem steunen. We weten nog hoe sterk de Nederlandse solidariteitsbeweging campagne gevoerd heeft voor de uitdrijving van de Marcos-dictatuur. Ook hebben Nederlandse solidariteitsactivisten zich ingespannen voor asiel voor de familie Sison.

De solidariteitsbeweging die nu de vrijlating van Prof. Sison eist, wordt gedragen door vele progressieve Nederlandse en Europese organisaties en vrijheidslievende en bezorgde mensen. Daarbij komt nog, dat veel Nederlanders met Filipino's getrouwd zijn en wars van enig racisme met hart en ziel verknocht zijn geraakt aan het land en het volk van hun echtgenoot. In genen dele zijn zij het eens met de opvattingen van de Nederlandse regering, ingefluisterd door het Arroyo-regiem, over de situatie in de Filippijnen. Van allerlei kanten toont men sympatie en verlenen gewone mensen steun. Zoals, bijvoorbeeld, de bediende in een copyshop, die na lezing van het pamflet de kosten op zich nam, omdat hij het eens was met Prof. Sison en zo zijn steentje wilde bijdragen.

De familieleden van de slachtoffers van de mensenrechtenschendingen van het Arroyo regiem, van de politieke moordaanslagen en van de verdwijningen, en ook de nog levende slachtoffers zelf, juichten het toe als Europeanen waaronder Nederlanders deze misdaden van het Arroyo regiem kwamen onderzoeken.

Als de Nederlandse regering echt geïnteresseerd is in de veiligheid van haar burgers en oog wil hebben voor de echte gevaren die haar burgers bedreigen, dan zou ze eens een blik moeten werpen op de 'zwarte lijst' van de regering Arroyo. Op die gevaarlijke lijst staan 30 Europeanen waaronder 5 Nederlanders en minstens een van die Nederlanders is nog nooit op de Filippijnen geweest. Het bestaan van die lijst zou zij moeten veroordelen.

Referenties
International Committee DEFEND
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dr. Jun Saturay, Mobile: +31-6-22127186