Nederland hoeft Filipijnse rebellen niet te vrezen

Uitgegeven op zondag 2 september 2007 om 17:19:29, bijgewerkt om 17:26:04

070902070902

(Novum/AP) - De communistische rebellen op de Filipijnen zeggen zich niet tegen Nederlandse burgers te zullen keren nu de oprichter van de Filipijnse Communistische Partij, José Maria Sison, in Nederland is gearresteerd. De partij gaf zondag een verklaring uit naar aanleiding van het bericht dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders heeft aangeraden de Filipijnen te mijden.

Het Nieuwe Volksleger (NPA), de gewapende tak van de Communistische Partij, ziet Nederlandse burgers beslist niet als doelwit en ook demonstranten zullen zich niet tegen Nederlanders keren, zo staat in de verklaring.

De 68-jarige Sison, die sinds twintig jaar in zelfverkozen ballingschap in Nederland woont, werd dinsdag in zijn woonplaats Utrecht gearresteerd. Het Nederlandse Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan de in 2003 en 2004 gepleegde moorden op twee van zijn voormalige medestrijders op de Filipijnen te hebben gelast.

"We beschouwen Nederlanders als vrienden en niet als vijanden. We nodigen de mensen uit Nederland uit ons land te bezoeken, om met eigen ogen te zien hoe het Filipijnse volk wordt onderdrukt en lijdt en zich aan te sluiten bij het verzet", zo staat in de verklaring van de Communistische Partij. http://www.nieuws.nl/477176