Verdachte moord op Veneranda 'Bebe' Paña vrij man

De hoofdverdachte van de moord op Veneranda 'Bebe' Paña is in hoger beroep vrijgelaten. Het Hof vond de bewijzen tegen hem niet voldoende en schold verdachte vrij van de eerder opgelegde 12 jaar gevangenisstraf wegens moord op zijn vrouw, Bebe. Het lichaam werd ontdekt in het huis van de broer van haar echtgenoot, waar het vier jaar in beton was begraven. Een andere Filippina die verdachte in dienst had genomen als oppas voor zijn kinderen, overleed ook onder verdachte omstandigheden onder zijn dak voordat het lichaam van Bebe Paña werd ontdekt.

Wij vinden dat het Hof een gerechtelijke dwaling begaat en doen daarom een beroep op het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Justitie om de zaak voor een hogere rechter te brengen en alsnog recht te doen aan het slachtoffer.

Onderstaande brief sturen we naar het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Justitie en we zullen hem publiceren in de verschillende organen van onze gemeenschap.

Kopieer en onderteken deze brief en stuur hem naar:

Stichting Pinay sa Holland-GABRIELA
Postbus 59507
1040 LA Amsterdam
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: (06) 14659558
(020) 4687025


 

Aan Mr N.H. Brouwer
Voorzitter College van Procureurs-Generaal
Kantoor van de Openbaar Aanklager
Ministerie van Justitie

Den Haag, 21 mei 2007

DRINGEND: Terzake van de moord op Veneranda ‘Bebe’ Paña

Geachte Heer,

Ondergetekenden, leden van de Filippijnse migranten gemeenschap en van onze verschillende vertegenwoordigende organisaties in Nederland en andere regio’s van de wereld, onze Nederlandse familieleden en vrienden, brengen hierbij onder Uw aandacht onze ontzetting over wat wij beschouwen als een ernstige gerechtelijke dwaling terzake van de moord op Veneranda ‘Bebe’ Paña.

Op 6 april 2007 heeft het Gerechtshof van ‘s-Hertogenbosch in hoger beroep de uitspraak van een lagere rechtbank vernietigd en beslist ten voordele van de hoofdverdachte van de moord, Hr Edwin ten Winkel.

Het is voor ons, de vrienden en de gemeenschap van Veneranda ‘Bebe’ Paña, niet te bevatten, dat de bewijzen, gevonden door de serieuze nasporingen en inspanningen van politie en openbaar ministerie ten gronde van een aanklacht wegens moord tegen Hr. ten Winkel, niet overtuigend worden geacht voor veroordeling van verdachte.

Met deze uitspraak veronachtzaamt het Hof het feit dat verdachte zorgvuldig en opzettelijk het stoffelijk overschot van het slachtoffer vier jaar lang verborgen heeft gehouden en een gedetailleerd en goed opgezet web van leugens heeft gesponnen om de dood en de omstandigheden van overlijden van het slachtoffer te verhullen.

Bovendien is het Hof voorbijgegaan aan het mysterieuze overlijden onder zijn dak, kort na het toen nog niet ontdekte overlijden van Mevr. Paña, een andere Filippijnse vrouw, die bij verdachte in dienst was als kinderoppas. Kan het zijn dat de kinderoppas aanwijzingen had gevonden van betrokkenheid van verdachte bij de dood van zijn vrouw?

Daarbij komt nog dat de politie kinderporno aantrof op de computer van Hr ten Winkel, hetgeen duidelijk verwijst naar iemand met psycho-sociale problemen of erger nog, naar een pedofiel. Dit doet nog meer vragen rijzen naar de veiligheid van zijn twee jonge kinderen die bij hem of zijn familieleden zijn ondergebracht.

Kan het Hof op grond van al deze feiten de vooropgestelde onschuld van verdachte niet in twijfel trekken en hem redelijkerwijs schuldig vinden aan deze misdaad?

Wij geloven, dat door verdachte van rechtsvervolging te ontslaan en hem als ‘vrij man’ te laten gaan, het Hof ernstig verzaakt heeft aan zijn fundamentele plicht met alle door de openbaar aanklager aangedragen bewijzen rekening te houden. Er zijn wel twee vrouwen gestorven en hun zinloze dood blijft roepen om gerechtigheid.

Daarom is de uitspraak van het Hof voor ons onrechtvaardig en totaal onacceptabel. Zij vormt een inbreuk op het fundamentele recht van iedere mens op gelijkheid voor de wet. De verdachte had geld om met beroemde strafpleiters en experts de bewijzen van de openbaar aanklager van tafel te vegen. De familie van de slachtoffers daarentegen, is te arm om zelfs maar op te kunnen bellen naar het kantoor van de openbaar aanklager om hem aan te sporen werk te maken van de vervolging van de moord op hun familielid.

Ons vertrouwen is gegroeid door de verontwaardiging van de mensen in Nederland over deze gerechtelijke dwaling en we voelen ons gesterkt door de onophoudelijke steun van de familie van de slachtoffers, vrienden en onze gemeenschap van geëxpatrieerde Filippino’s in Nederland en elders, om een dringend beroep te doen op Uw goede diensten in onze queeste naar gerechtigheid voor Veneranda ‘Bebe’ Paña. We blijven er op vertrouwen dat het rechtssysteem van Nederland haar niet in de steek zal laten en dat de dader van deze te veroordelen en afschuwelijke misdaad zijn gerechte straf niet zal ontlopen.

Het kantoor van de openbaar aanklager geniet de steun van onze waakzame gemeenschap in ons gezamenlijk zoeken naar gerechtigheid voor Veneranda ‘Bebe’ Paña.

Hoogachtend,

Maitet Ledesma
Stichting Pinay sa Holland-GABRIELA

Malu Villanueva
Center for Philippine Concerns

Rex delos Santos
Kabalikat

Manuel Singson III
Migrante Party List-Netherlands Chapter

Theo Droog
Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging