De Morong 43 wijden zich weer aan de Gezondheidszorg voor de Bevolking

24 januari 2011

Ruim een maand na hun vrijlating zijn leden van de Morong 43 weer begonnen met het werk dat zij als hun roeping zien: het dienen van de armsten in de maatschappij middels het verstrekken van de broodnodige gezondheidszorg. Vier van de Morong 43, in dienst van een NGO voor Gezondheid, die vorig jaar februari 2010 de Eerste Hulp Training in Morong sponsorde, nemen nu deel aan een medisch- en tandheelkundig project in de deelwijk “Ina ng Lupang Pangako” van de wijk Payatas B in Quezon City.

Vrijwilligers en artsen (foto: CHD)

Met steun van de Filippijnse geestelijkheid van San Bernardino in Californië, Kilos Bayan para sa Kalusugan (KBK), Samahang Pangkalusugan ng Payatas (SaPaPa), de Pastorale Raad van de Ina ng Lupang Pangako Parochie, en de Raad voor Gezondheid en Ontwikkeling (CHD), kunnen nu naar verwachting meer dan 600 patiënten profiteren van deze medische en tandheelkundige missie. Artsen, tandartsen, verpleegkundigen, gezondheidswerkers, en medische studenten die de campagne voor de vrijlating van de 43 gezondheidswerkers vorig jaar actief ondersteunden, nemen ook deel aan dit werk.

"Ondanks alles wat we hebben moeten meemaken, gaan we vastbesloten door met het steunen van de armen en het leggen van de basis van een gezondheidszorg voor en door het volk," zei Dr Merry Mia-Clamor, een van de ex-gedetineerde gezondheidswerkers en huidig directeur van de Afdeling Opvoeding, Training en Diensten in de Gezondheid van de CHD.

Ondertussen vertelde Dr A. Eleanor Jara, uitvoerend directeur van CHD: "dit is een mijlpaal voor de medische en tandheelkundige missie" omdat ze nu bijgestaan worden door Dr Mia-Clamor, CBHP arts; Ma. Teresa Quinawayan, verloskundige en staflid van de Eenheid voor Veldwerk; Mw. Delia Ocasla, gezondheidswerker en Reynaldo Macabenta, administratief staflid.

Ze voegde toe, dat de "voortdurende steun van lokale en internationale groeperingen en individuen aan de community-based gezondheidszorg" zeer belangrijk is in de voortdurende strijd om toegang tot de openbare gezondheidszorg in de Filippijnen.

Payatas, dat in 2000 op tragische wijze in het nieuws kwam door de afvalstroom waaronder honderden mensen werden begraven, blijft behoren tot het armste deel van de stad. Veel bewoners, moeizaam overlevend, zijn voornamelijk afhankelijk van het doorzoeken van de Payatas "vuilnisbergen" naar voedsel en bruikbare materialen. De hoogte van de afvalberg is hard op weg een grote zorg te worden bij de bewoners omdat de geschiedenis zich zou kunnen herhalen.

Dr Merry Mia-Clamor (foto: CHD)Het medisch en tandheelkundig project wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende organisaties en vrijwillige tandartsen en artsen. "Zolang er ongelijkheid en onderdrukking in de Filippijnse samenleving is, zal de CHD met haar 60 programma's doorgaan om met de mensen te werken aan hun recht op gezondheid en de strijd voor maatschappelijke verandering," besloot Dr Jara.

Bron: Morong 43 back at giving health services to the people;
http://chdphilippines.org

Photo Gallery: Payatas Medical – Dental Mission, 24 januari 2011;
http://chdphilippines.org/

Achtergrondartikel over de Morong 43 tot vlak voor hun vrijlating “Internationale steun voor 43 gedetineerde gezondheidswerkers”, in de Nieuwsbrief “Mensenrechten & Gezondheidszorg” van de Johannes Wier Stichting, pagina 11-13, december 2010;
http://www.johannes-wier.nl/