Herdenking van de Mendiola Massacre Slachtoffers

Op 22 januari 1987 werden 13 boeren doodgeschoten op de Mendiola bridge. Zij eisten de uitvoering van het landhervormingsplan dat toenmalig president Corazon Cory Aquino had beloofd. Tot op de dag van vandaag is er niemand veroordeeld voor het incident, werd er geen financiële schadevergoeding uitgekeerd en wachten de boeren nog steeds op de invoering van een echte landhervorming.

In 1986 had een vredige opstand van de bevolking een einde gemaakt aan 20 jaar Marcos dictatuur en president Cory Aquino was aan de macht gekomen met de belofte om diepgaande hervormingen door te voeren. Een rechtvaardige herverdeling van de landbouwgronden was een van de belangrijkste eisen van de bevolking, voor het merendeel landloze boeren.

De gesprekken tussen de afgevaardigden van de boeren en het ministerie van landbouw verliepen stroef en op 22 januari besloten de boeren naar het presidentieel paleis te gaan om hun eisen aan de president te overhandigen. De vreedzame manifestatie, ongeveer 15000 man sterk, werd tot staan gebracht op de Mendiola Bridge door eenheden van het leger en politie. De hel brak los toen de manifestanten aanstalten maakten om verder te trekken. De ordediensten openden het vuur op de weerloze massa. Dertien boeren lieten het leven en een aantal onder hen werd verwond.

De boerenorganisatie KMP en anderen hebben gisteren een brief gestuurd aan de Secretaris Leila de Lima van het Ministerie van Justitie om de zaak van de Mendiola massacre te heropenen en om de verantwoordelijke(n) voor het bloedbad te berechten. Een tweede brief ging uit naar de Opperrechter Renato Corona van het Filippijnse hooggerechtshof met het verzoek om het Hacienda Luisita conflict spoedig tot een goed einde te brengen, zodat de boeren hun eigen land in veiligheid mogen bebouwen.

http://bulatlat.com/