"Vrucht van de Gerechtvaardigde Strijd voor Mensenrechten"

Karapatan Persbericht, 10 december 2010

KARAPATAN markeert de internationale Mensenrechtendag vanwege het intrekken van de aanklachten tegen de Morong 43 als "Vrucht van de Gerechtvaardigde Strijd voor Mensenrechten"

Om Internationale Mensenrechtendag in de Filippijnen te herdenken kwamen KARAPATAN en andere mensenrechtenorganisaties rond het middaguur bijeen op de Welcome Rotunda in Quezon City en vormden zij een ketting van duizenden mensen langs de gehele España Straat in Manilla alvorens richting Mendiola te marcheren.

In Malacañang verordonneerde President Aquino het Departement van Justitie de aanklacht tegen de gevangen genomen Morong 43 gezondheidswerkers in te trekken.

"Wij groeten de gezondheidswerkers en alle politieke gevangenen. De hongerstaking van de gevangenen en de eenheid en steun van een brede beweging van solidaire mensen en mensenrechtenadvocaten van de internationale gemeenschap hebben President Aquino uiteindelijk overtuigd de noodzakelijke stappen te zetten om de vrijlating van de Morong 43 te bewerkstelligen. Wij beschouwen de vrijlating als de vrucht van de gerechtvaardigde strijd voor mensenrechten,” aldus Karapatan's Algemeen Secretaris Jigs Clamor. Ze zijn overigens nog niet vrij (red).

Clamor zei dat dit de weg moet vrijmaken voor de vrijlating van alle politieke gevangen die het slachtoffer zijn van illegale arrestaties, gevangenneming, mishandeling en andere mensenrechtenschendingen. Samen met de Morong 43 gevangenen zijn er minstens nog 374 politieke gevangenen in het hele land.

KARAPATAN zei verder in een verklaring dat politieke repressie en staatsterreur, schering en inslag onder het Arroyo regiem, helaas doorgaan onder de regering Aquino met volledige steun van de Verenigde Staten als onderdeel van de zgn. anti-oproer strategie. Verzonnen aanklachten tegen leiders en leden van progressieve organisaties door het Filippijnse leger (AFP) lijken de norm te worden en worden gebruikt om kantoren binnen te vallen en mensen illegaal te arresteren. Het volgen, lastigvallen en bedreigen van mensenrechtenactivisten wordt steeds intenser en moet gezien worden als een negatief teken maar tegelijkertijd ook als een uitdaging voor de nieuwe regering.

Reference:
Jigs Clamor, Acting Secretary General (0920-946-6210)

Bron: http://www.karapatan.org

Meer nieuws over de Morong 43:

Aquino Finally Acts on Morong 43 case: bulatlat.com
Aquino: Free ‘Morong 43’: newsinfo.inquirer.net
Health workers to lift hunger strike, says kin: newsinfo.inquirer.net
Aquino to Morong 43: do not expect apology: newsinfo.inquirer.net
Morong 43' case--exposes a prosecution system directly under political control: ahrchk.net