Oproep in Filippijnse Krant voor de Vrijlating van de Morong 43

klik voor vergrotingwéér een dag in de gevangenis =
wéér een dag dat gerechtigheid wordt genegeerd

De 43 gezondheidswerkers zitten nog steeds vast.

Malacanang heeft onlangs besloten om soldaten, beschuldigd van rebellie, amnestie te verlenen, terwijl het met de Morong 43 nog geen haast maakt.

Filippijnse organisaties hebben op 19 november een pagina-grote advertentie geplaatst in het grootste landelijke dagblad ”Philippine Daily Inquirer”.

De advertentie draagt de tekst:

Wéér een dag in de gevangenis betekent voor de "Morong 43" wéér een dag dat gerechtigheid wordt genegeerd

President Benigno Aquino III moet nu optreden en de Morong 43 vrijlaten.

Negen maanden geleden, in februari 2010, werden 43 gezondheidswerkers waaronder 26 vrouwen - twee van deze vrouwen zijn in de gevangenis bevallen van een kind - onrechtmatig gearresteerd, opgesloten en gemarteld. Nog steeds worden hun rechten geschonden en hun families gekweld.

Het Ministerie van Justitie heeft zijn aanbevelingen gedaan betreffende de zaak van de 43 gezondheidswerkers. De president zelf heeft commentaar gegeven op het foutieve huiszoekingsbevel en zei, dat het bewijs tegen de Morong 43 de "vrucht van een giftige boom" is. Allerlei lokale en internationale organisaties hebben gepleit voor het vrijlaten van de gezondheidswerkers.

Toen Malacanang amnestie verleende aan rebellen, werd er alom gevraagd, waarom de Morong 43 nog steeds gevangen zitten.

Wij roepen de regering van Aquino op, om de aanklacht tegen de Morong 43 in te trekken en te zorgen voor hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating!

De lijst met ondertekenaars is lang en indrukwekkend. Het begint met een groot aantal bisschoppen en andere Filippijnse personaliteiten. Even indrukwekkend is de lijst met internationale ondertekenaars. Zie voor de ondertekenaars het pdf bestand op onze website www.nefiso.nl (op zondag 22 november 2010).

Uiteraard twijfelden wij geen moment om deze advertentie te ondertekenen, en vonden een aantal vertegenwoordigers van organisaties die zich hierbij van harte aansloten, zoals Mr. Jan Vosters - Johannes Wier Stichting (JWS); Mevr. Paridaans - Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO) en Mevr. Monique Verkerk - Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Allen wensen de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating!