Verwanten en Collega's van de Morong 43 demonstreren voor Vrijlating

In Amsterdam werd onder leiding van de actrice Gina Alajar een handtekeningenactie gevoerd voor de vrijlating van de Morong 43. Dit gebeurde tijdens het promoten van ‘Dukot’, een film over slachtoffers van gedwongen verdwijningen. Er werden ook protestacties gehouden voor de Filippijnse ambassades en consulaten in Ottawa en Vancouver in Canada, New York en Los Angeles in de Verenigde Staten en in Denemarken. Verder waren er protestacties in San Francisco in de VS, Whangarei in Nieuw Zeeland, Jeddah, Riadh en Khobar in het Midden-Oosten en in Japan.

door Ronalyn Olea
Bulatlat.com

Manilla – Ter gelegenheid van de negende detentie-maand van de Morong 43 hielden op 6 november familieleden en collega’s een tocht van Quezon City Memorial Circle (QCMC) naar Camp Bagong Diwa in Taguig City.

De 43 gezondheidswerkers, gezamenlijk aangeduid als de Morong 43, werden op 6 februari in Morong (Rizal) gearresteerd op grond van een huiszoekingsbevel tegen ene Mario Condes. Politie en militairen arresteerden de gezondheidswerkers en hadden zogezegd illegale vuurwapens en explosieven gevonden. Condes was niet aanwezig en de autoriteiten hebben hem na de overval op 6 februari niet meer achtervolgd. De Morong 43 zaten bijna drie maanden opgesloten in een militaire gevangenis. Daarna werden 38 van hen overgebracht naar een detentiecentrum in Camp Bagong Diwa. Vijf zijn er nog steeds in militaire hechtenis in Camp Capinpin in Tanay, Rizal.

(Foto: Ronalyn Olea / bulatlat.com)(Foto: Ronalyn Olea / bulatlat.com)De stoet verliet om ca. 08.25 uur QCMC en kwam bij de poort van Camp Bagong Diwa aan rond 09.30 uur. Ondanks een vergunning van directeur Rosendo Dial van het Bureau van Jail Management and Penology (BJMP), kregen de deelnemers van de optocht geen toestemming om Camp Bagong Diwa binnen te gaan. Marie-Hilao Enriquez, voorzitter en Roneo Clamor, waarnemend secretaris-generaal van KARAPATAN, onderhandelden samen met enkele leiders van mensenrechten- en volksorganisaties met de politie. Ze kregen te horen dat de Filippijnse Nationale Politie (PNP) in opperste staat van waakzaamheid is en dat de politie geen bericht van de BJMP had gekregen over de aanvraag voor een bezoek.

Gefrustreerd blokkeerden familieleden en collega's van de Morong 43 de rechterkant van de hoofdingang van het kamp en schreeuwden: "Vrijheid voor de 43!" De politieagenten barricadeerden de ingang en begonnen de supporters weg te duwen met schilden. De spanning verminderde pas toen de leiders opnieuw probeerden te onderhandelen met de politie.

De politie stemde uiteindelijk in met het in groepjes toelaten van wetgevers en familieleden. Onder de aanwezigen waren Rafael Mariano van Anakpawis, Emmi de Jesus van Gabriela Women's Party en Antonio Tinio van de ACT Teachers Party. Satur Ocampo en Liza Maza (leiders van Makabayan) bezochten ook de Morong 43.

De oecumenische kerkdienst die men in de kapel in het kamp had willen houden, werd buiten uitgevoerd. In plaats van een solidariteitslunch met de gezondheidswerkers aten familieleden en supporters buiten het kamp.

“We vragen waarom het zo lang moet duren, voordat de Filippijnse regering de illegaal opgesloten gezondheidswerkers vrijlaat? Gerechtigheid uitstellen is duidelijk gerechtigheid negeren. President Aquino moet aansprakelijk worden gesteld voor dit spotten met de mensenrechten," zei Clamor, echtgenoot van Dr Merry Mia-Clamor, een van de Morong 43.

Staatssecretaris van Justitie Leila de Lima beoordeelde de zaak van de Morong 43 en heeft haar bevindingen meegedeeld aan Aquino. Terwijl Aquino de arrestatie als 'vrucht van een giftige boom' betitelde, liet hij de kwestie van de vrijlating van de 43 gezondheidswerkers over aan de lokale rechter om te beslissen.

Internationale steun

Filippijnse en buitenlandse supporters hielden ook steunacties voor de vrijlating van de gezondheidswerkers.

In Amsterdam werd onder leiding van actrice Gina Alajar een handtekeningenactie gevoerd voor de vrijlating van de Morong 43. Dit gebeurde tijdens het promoten van ‘Dukot’, een film over slachtoffers van gedwongen verdwijningen.

Er werden ook protestacties gehouden voor de Filippijnse ambassades en consulaten in Ottawa en Vancouver in Canada, New York en Los Angeles in de Verenigde Staten en in Denemarken. Verder waren er protestacties in San Francisco in de VS, Whangarei in Nieuw Zeeland, Jeddah, Riadh en Khobar in het Midden-Oosten en in Japan.

Oorspronkelijk artikel in Bulatlat: http://www.bulatlat.com/