Open Brief van Beroep aan President Aquino

Betreft de illegale arrestatie en gevangenneming van 43 gezondheidswerkers op basis van onmenselijke juridische gronden.

Wij zijn de 43 veroordeelde gezondheidswerkers, ook bekend als de Morong 43. Wij namen deel aan een First Responders Training Program (Eerste Hulp) van een week, mede gesponsord door twee niet-gouvernementele organisaties, de Community Medicine Foundation Incorporated (COMMED) en de Council for Health and Development (CHD). De training vond plaats in het centrum van Dr. Melicia Velmonte. Onder ons bevinden zich artsen, verpleegkundigen, 2 verloskundigen, 2 gezondheids-trainers en 36 vrijwillige gezondheidswerkers. De training kwam voort uit de deelname van de twee niet-gouvernementele organisaties aan een medische hulpmissie om de slachtoffers van de typhoons Ondoy en Pepeng te helpen.

Op 6 februari kwamen om 6 uur 's morgens zo'n 300 militairen van de 2de Infanterie Divisie van het Filippijnse Leger en de Provinciale Politie van Rizal in gevechtstenue aan en zij bezetten de trainingsplaats. De meesten van ons werden geblinddoekt en kregen handboeien om en wij werden overgebracht naar Camp Capinpin in Tanay in de provincie Rizal. De overvallers konden geen aanhoudingsbevel laten zien. Ook wachtten zij niet op onze advocaten. Daarmee begon het schenden van onze mensenrechten, hetgeen nog steeds voortduurt.

Onze arrestatie is illegaal en gebaseerd op een onjuiste aanhoudingsrechtvaardiging. Tijdens onze eerste dagvaarding kwamen wij pas aan de weet dat ene Mario Condes om een aanhoudingsbevel had verzocht. Deze Mario Condes is onbekend bij de eigenaar van het trainingscentrum en de omgeving daarvan.

Pas na 36 uur gevangenschap en mishandeling werden wij door de militairen geïnformeerd over onze zaak en de reden van onze arrestatie. Wij kregen geen toestemming voor juridische bijstand. Openbare aanklager Senson veroordeelde ons op 11 februari, 5 dagen na onze arrestatie, in het bijzijn van de militairen voor illegaal wapenbezit en bezit van explosieven. Dit was bij de RTC Branch 78 in Morong Rizal. Een ernstige schending van onze rechten als arrestanten.

Wij zijn fysiek en psychologisch mishandeld door de militairen in Camp Capinpin. Wij zijn ook seksueel belaagd door de bewakers omdat zij onze onderkleding afrukten als wij naar het toilet gingen. Wij hebben eenzame opsluiting en voortdurende mishandeling moeten doorstaan.

In maart werden 5 van ons met geweld uit onze cel gehaald. Zij werden bedreigd en voor de gek gehouden met hun vrijlating als zij met de militairen zouden samenwerken en tegen ons zouden getuigen. Zij kregen daarbij een huis en veel geld aangeboden. Wij zitten nu al 7 maanden onterecht gevangen en er zit geen schot in onze zaak en ons verzoek tot writ of habeas corpus van april j.l.

Gedurende onze lange gevangenschap is een van onze zwangere celgenoten bevallen van een zoontje. Judilyn Oliveros en haar baby werden teruggebracht naar de gevangenis terwijl de motie voor haar vrijlating op humanitaire gronden werd genegeerd in de RTC Branch 78 in Morong.
Mercy Castro, een andere zwangere gevangene mocht niet voor een reguliere controle op 13 of 14 juli, zelfs niet met een verklaring van de rechtbank.

Wij zijn onschuldig in de zaak tegen ons. Wij protesteren tegen de voortdurende onrechtvaardigheid van onze gevangenneming en schending van onze mensenrechten. Wij zijn slachtoffers van het machtsmisbruik van Gloria Macapagal Arroyo en van haar wanhopige en egoïstische acties om haar geloofwaardigheid op te peppen.

Wij veroordelen de onrechtvaardige beslissing om Judily en haar baby terug te brengen naar de gevangenis. Een gevangenis is een slechte omgeving voor een baby om gevoed te worden door zijn moeder. Koorts, verkoudheid, koude, griep en tuberculose bedreigen de gezondheid van het kind. En daarnaast nog het feit dat we in één cel opeengepakt zitten. We zijn ook al door ratten gebeten.

In overeenstemming met uw roep om het respecteren van de mensenrechten, verzoeken wij President Benigno Aquino over te gaan tot een snelle humane actie en ons zonder voorwaarden vrij te laten. Wij geloven dat de president begrijpt, hoe slachtoffers van mensenrechtenschendingen zich moeten voelen, omdat hij er zelf getuige van is geweest toen zijn vader door het Marcos regime werd vermoord. Wij herinneren ons ook dat de voormalige President Cory Aquino in haar eerste termijn vele politieke gevangenen heeft vrijgelaten.

Wij roepen op:

Vrijheid voor de Morong 43!
Vrijheid voor alle politieke gevangenen!

Dr. Merry Mia-Clamor (gevangene)
Namens de Morong 43