Persverklaring van de 43 Morong Gevangenen

23 augustus 2010

Wij, de 43 gezondheidswerkers (Morong 43), zijn sinds 21 augustus in hongerstaking uit protest tegen onze arrestatie. Wij wijzen de voortdurende schending van onze mensenrechten en het niet toepassen van de wet in onze zaak af. Wij protesteren tegen de onmenselijke en onrechtvaardige beslissing van de lagere rechter om Judilyn Oliveros en haar baby terug te brengen naar de gevangenis.

Op 6 februari j.l. zijn wij gearresteerd, terwijl wij aan een gezondheidstraining deelnamen. De arrestatie was gebaseerd op een onjuist aanhoudingsbevel. In gevangenschap hebben wij fysieke en psychologische mishandeling moeten ondergaan, terwijl wij geblinddoekt werden en handboeien omkregen. We hebben langdurige mishandeling en eenzame opsluiting doorstaan. Het recht op bijstand is ons onthouden tijdens en na onze arrestatie. Wij kwijnen hier weg in de gevangenis, waar wij nu al 7 maanden verblijven.

Onlangs negeerde de lagere rechter de motie voor de vrijlating op herkenning voor Judilyn en haar baby. Dit besluit van de lagere rechter is uitermate onmenselijk. De omstandigheden in de gevangenis zijn voor een moeder en haar baby zeer hard. Naast het feit dat 23 vrouwelijke arrestanten in één cel opeengepakt zitten, zijn wij blootgesteld aan besmettelijke ziekten zoals tuberculose. Wij zijn ook al gebeten door ratten.

Wij dringen aan op de onmiddellijke vrijlating van Judilyn en haar baby. Wij verzoeken President Benigno Simeon Aquino te handelen ter ere van zijn moeder, President Corazon Aquino, en alle politieke gevangenen vrij te laten. Dit als teken van democratie en goodwill.

Lees ook onze open brief aan President Aquino

Reference:
Dr. Geneve Rivera-Reyes
Carlos Montemayor, RN

Namens de "Free the 43 Health Workers!" alliantie