Tweede Moord op Mediapersoon binnen 24 Uur:
Arroyo en Aquino moeten nu Optreden

Internationale Federatie van Journalisten, Brussel, 16 juni 2010

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) heeft met afschuw het nieuws ontvangen, dat er binnen 24 uur een tweede verslaggever is omgekomen.

Joselito Agustin, 37 jaar, verslaggever van Radio Aksyon Laoag, werd op weg naar huis op 15 juni in de noordwestelijke provincie Ilocos neergeschoten. De daders reden op een motor.

Deze moord kwam 24 uur na de brutale moord op Desidario “Jessie” Camangyan, verslaggever van Radio Sunrise FM, in de zuidelijke provincie Minadanao, terwijl hij een songfestival presenteerde.

“De moorden tonen aan, dat nauwelijks een halve maand voor de inauguratie van president Noynoy Aquino, de vijanden van de vrijheid van meningsuiting ervan overtuigd zijn, ongestraft te kunnen doorgaan met moorden,” zegt directeur Jacqueline Park van IFJ Azië-Pacific.

De dood van Agustin is de 139ste moord op een mediawerker sinds 1986 en de 106de tijdens de ambtsperiode van Gloria Macapagal-Arroyo, volgens de aan de IFJ gelieerde Nationale Unie van Journalisten van de Filippijnen (NUJP).

Volgens de verslaggeving ontving Agustin herhaaldelijk doodsbedreigingen en werd zijn huis op 7 mei met kogels doorzeefd. Collega’s zeggen, dat Agustin’s positie t.o.v. de corruptie vermoedelijk het motief van de moordaanslag was.

“Aquino moet met een sterke en duidelijke positie komen naar ordehandhavers en justitie-functionarissen, dat hij de benodigde stappen zal nemen om de moorden op persmensen te beëindigen en dat de daders van deze wrede moorden worden berecht,” zegt Park.

“En Gloria Arroyo moet rekenschap afleggen voor de mislukking om het moorden van persmensen tijdens haar regeerperiode te stoppen. Als congreslid in het nieuwe Congres blijft zij onze volle aandacht houden totdat gerechtigheid is bereikt.”

De IFJ vertegenwoordigt 600.000 journalisten in 125 landen.

Deze verklaring is te vinden op: http://asiapacific.ifj.org/
Meer informatie is ook te vinden op: http://www.zumel.com