Morong 43 onder de aandacht van de VN-Mensenrechtenraad

Een delegatie van 5 personen van Filippijnse ngo’s is momenteel aanwezig bij de 14e zitting van de VN-mensenrechtenraad die van 31 mei tot 18 juni 2010 duurt in Genève. De delegatie doet een oproep aan de internationale gemeenschap om druk uit te oefenen op de nieuwe Filippijnse regering om definitief een eind te maken aan de straffeloosheid en een VN-monitoringsorgaan in te stellen dat mensenrechtenschendingen in de toekomst moet voorkomen.

Hoewel de Filippijnen momenteel lid zijn van de VN-mensenrechtenraad, hebben ze weinig reden om trots te zijn op de situatie in hun land. Sinds Gloria Macapagal-Arroyo in 2001 aantrad als presidente, registreerde de Filippijnse mensenrechtenorganisatie Karapatan bijna 1.200 politieke moorden, 205 gevallen van gedwongen verdwijningen, meer dan 1000 zaken van foltering en meer dan 300 politiek gevangenen. Honderden families van slachtoffers wachten nog steeds op gerechtigheid.

In Genève vraagt de Filippijnse delegatie aandacht voor twee concrete zaken: de Ampatuan slachtpartij van november 2009, waarbij 57 mensen in koelen bloede vermoord werden (de twee hoofdverdachten in de zaak zijn inmiddels alweer op vrije voeten), en de zaak van de 43 gezondheidswerkers die in februari dit jaar illegaal werden opgepakt tijdens een medische vorming en nog altijd vastzitten, intussen beter bekend als de Morong 43.

Rex Reyes, het hoofd van de delegatie, hoopt dat de VN-mensenrechtenraad er bij de nieuwe president Benigno “Noynoy” Aquino op aan zal dringen om
* Arroyo te vervolgen en gerechtigheid te brengen voor de talloze slachtoffers en hun familie,
* een einde te maken aan de politieke repressie,
* het anti-terreurprogramma 'Oplan Bantay Layan' dat als dekmantel diende voor vele schendingen, op te heffen,
* en de oorzaak van de weerstand aan te pakken, namelijk armoede en onrechtvaardigheid.

De delegatie bestaat uit Rex Reyes, het hoofd van de delegatie, Marie Hilao Enriquez, voorzitster van Karapatan, Edre Olalia, een van de advocaten van de ‘Morong 43’, Roneo ‘Jigs’ Clamor, de echtgenoot van dr. Merry Mia-Clamor, een van de Morong 43, en Carlos Zarate, advocaat van een van de slachtoffers van de Ampatuan-slachtpartij.

Verslagen en persberichten van de 14e zitting van de VN – mensenrechtenraad over de aandacht voor de mensenrechtensituatie op de Filippijnen staan op de website van de Ecumenical Voice: http://ecuvoicephils.wordpress.com/