V&VN: Laat Morong 43 vrij

De V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland) steunt de actie van Amnesty International voor vrijlating van 43 gezondheidswerkers uit Morong op de Filippijnen. Ook de Johannes Wierstichting, de organisatie voor mensenrechten in de gezondheidszorg, zet zich in voor deze vrijlating.

Op 6 februari 2010 zijn in Morong op de Filippijnen 43 gezondheidswerkers gearresteerd door een groep van 300 militairen en politieagenten. De arrestatie vond plaats tijdens een vorming van de Council for Health and Development (CHD), een organisatie die opkomt voor het recht op gezondheid van de Filippino’s. De gearresteerden werden overgebracht naar het legerkamp Capinpin. Familieleden noch advocaten kregen tot op dit moment toegang tot het militaire kamp waar de slachtoffers zich bevinden.

Rebellenleiders

Het arresteren van gezondheidswerkers is geen ongewone zaak in de Filippijnen. Mensenrechtenorganisaties en andere organisaties die kritisch staan tegenover het beleid van de Filippijnse regering, vormen vaak het doelwit van intimidatie en repressie. Onder de valse beschuldiging lid te zijn van gewapende verzetsgroepen worden ze gearresteerd, ontvoerd of vermoord.

Ook in het geval van de gearresteerde gezondheidswerkers verklaarde het Filippijnse leger via de pers dat het ging om "43 vooraanstaande rebellenleiders die een vorming bijwoonden in het maken van explosieven". Het leger beweert, dat het verschillende wapens, landmijnen en handgranaten in het gebouw gevonden heeft.

Meer informatie over de actie Free Morong 43 en over Johannes Wierstichting

Bron: http://www.venvn.nl/