Arrestatie van 43 Filippijnse Gezondheidswerkers wordt Promotie voor Basisgezondheidsprogramma's

Op 6 februari werden 43 dokters en gezondheidswerkers met groot machtsvertoon gearresteerd door het Filippijnse leger tijdens een vorming. Vandaag zitten ze nog altijd vast. De zaak heeft heel wat teweeg gebracht in de Filippijnse maatschappij en het ziet ernaar uit dat de militairen zich niet bepaald populair gaan maken met de hele zaak.

Dat is niet verwonderlijk. Ten eerste waren er onthutsende getuigenissen over de slechte behandeling die de 43 kregen tijdens hun detentie in het militaire kamp. We kunnen discussiëren over de ware betekenis van de term “marteling” maar het staat vast dat 36 uur geblinddoekt en gehandboeid blijven niet tot een humane behandeling gerekend kan worden.

Ten tweede veranderde de versie van de militairen zowat elke dag. Eerst ging het om 43 hoge kaders van de guerrilla die bij elkaar waren voor een training over het maken van bommen. Er werden zogezegd allerlei explosieven en wapens gevonden. In één moeite door werd er toen bij verteld dat er ook campagnemateriaal van de progressieve politieke partij Bayan Muna werd aangetroffen. Kwestie van bij de start van de verkiezingscampagne nog eens een signaal te geven over de politieke voor- euh... afkeur van het leger.

Deze versie van de feiten werd onmiddellijk ontkend door verschillende ngo's. De vorming van de gezondheidswerkers werd georganiseerd door de Council for Health and Development (CHD). De plaats waar de vorming plaats vond, was het huis van een professor emeritus en specialist infectieziekten van de University of the Philippines. Met bommen leren maken had dat allemaal niets te maken.

De militairen veranderden vervolgens hun verklaring om de haverklap. Dokter Alex Montes zou aan het hoofd staan van een 'hit squad' die geprobeerd heeft om generaal Palparan uit te schakelen. (De man is 62 jaar!) Volgens de militairen was het onmogelijk dat het om gezondheidswerkers zou gaan omdat de meesten van hen nauwelijks naar school geweest waren. Maar in een andere verklaring zou het gaan om een vergadering van het “ministerie van gezondheid” van de guerrilla, etc, etc,.... Het ontlokte schampere commentaren in de media. De belangrijkste Filippijnse krant, de Philippine Daily Inquirer, wijdde niet minder dan twee twee editorialen aan de zaak en een invloedrijke columnist van de krant besloot, in zijn eigen ironische stijl, dat iedereen dan maar beter bij de guerrilla kon gaan.

Het is ook interessant dat door deze zaak de Community Based Health Programs (CBHPs) weer onder de aandacht komen. Net als onze Belgische vrienden steunt de NFS dit model van basisgezondheidszorg al lang. De opleiding van gezondheidswerkers in de gemeenschappen is een kernstrategie in de CBHPs. En inderdaad, velen van hen kunnen nauwelijks lezen of schrijven. Maar ze kunnen wel verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van hun dorpsgenoten.

Michael Tan, een Filippijnse antropoloog, beschreef in zijn column in de Inquirer gisteren de geschiedenis van en zijn ervaringen met de CBHPs. Ook bulatlat.com kwam vandaag met een lang artikel over de basisgezondheidszorg in de Filippijnen.

Langzaamaan lijkt de zaak van de “Morong 43” (de 43 die in Morong gearresteerd werden) als een boemerang in het gezicht van de militairen terug te keren. Hoewel ze dachten dat ze punten konden scoren in de propaganda-oorlog, verliezen ze hun geloofwaardigheid. Bovendien zijn het de initiatieven die ze verdacht wilden maken, die nu juist volop voor het voetlicht gebracht worden.

"Nultolerantie voor Guantanamo praktijken in de Filippijnen" op intal.be
"Arrestatie 43 gezondheidswerkers wordt promotie basisgezondheidszorg" op intal.be
"Doctors home in Rizal raided: 43 alledged Reds nabbed" op Inquirer
"International Outrage growing over 'Morong 43'" op Inquirer
"Government urged to respect UN accord vs. torture" op Inquirer
"President Arroyo urged to speak up on 'Morong 43' issue" op Inquirer
"AFP told: stop torturing 43 health workers" op ABS-CBN
"Morong female health workers sexually molested" op Inquirer

OPROEP VAN DE COUNCIL FOR HEALTH AND DEVELOPMENT EN DE COMMUNITY MEDICINE DEVELOPMENT FOUNDATION OM DE ONLINE PETITIE VOOR DE VRIJLATING VAN DE 43 GEZONDHEIDSWERKERS TE TEKENEN EN VERDER TE VERSPREIDEN.

http://www.petitiononline.com/FreeD43/petition.html