HEAD Veroordeelt de Arrestatie van 43 Artsen en andere Gezondheidswerkers in Morong, Rizal

De gezondheidsalliantie voor democratie (Health Alliance for Democracy) heeft de illegale inval bij een gezondheidstraining in Morong, Rizal, en het onder dwang meenemen van 43 dorpsgezondheidswerkers en artsen op 6 februari j.l. scherp veroordeeld. Zo'n 300 militairen en politieagenten van het Commando van Zuid-Luzon van het Filippijnse regeringsleger en de landelijke politie zijn onder leiding van respectievelijk Kolonel Aurelio Balada en het Hoofd van de Politie Balonglong op 6 februari om ongeveer kwart over zes in de ochtend de boerderij van Dr. Melecia Velmonte binnengevallen. De deelnemers aan de training werden in de rij gezet, gehandboeid en geblinddoekt en daarna onder dwang naar Kamp Capinpin, het hoofdkwartier van de 202-de Infanterie Brigade van het Filippijnse Leger, de Armed Forces of the Philippines, gebracht.

"Wij veroordelen deze illegale actie van de Nationale Politie van Rizal en het Commando van het Filippijnse Leger, SOLCOM, tegen de gezondheidswerkers", verklaarde Dr. Geneve E. Rivera, algemeen secretaris van HEAD. "Wij houden de Arroyo-regering volledig verantwoordelijk voor hetgeen er met onze collega's gebeurt".

"De invallers maakten gebruik van valse zoek- en arrestatiebevelen en hebben de rechten van Dr. Velmonte, eigenares van de boerderij, met voeten getreden," voegde Dr. Rivera toe. Velmonte is een bekend en gerespecteerd specialist in infectieziekten en haar boerderij wordt regelmatig gebruikt voor gezondheidstrainingen, met deelnemers uit zowel beroepskringen als de omliggende dorpen.

De gezondheidswerkers zijn vrijwilligers, die gezondheidsdiensten bieden aan arme dorpelingen, terwijl de artsen hun diensten aanbieden vanuit verschillende niet-gouvernementele organisaties (NGO's). Hun persoonlijke bezittingen, evenals de cursusmaterialen, zijn in beslag genomen door de militairen.

HEAD is de mening toegedaan dat de veiligheidstroepen alles in het werk stellen om wanorde en onrust te zaaien, die zij vervolgens als excuus gebruiken om de staat van beleg af te kondigen en progressieve organisaties het werken onmogelijk te maken.

"De aanhoudende pogingen om de deelnemers van de trainingen als leden van het Nieuwe Volksleger (NPA) neer te zetten zijn opvallende pogingen om legale organisaties, die kritisch staan t.o. de Arroyo-regering, in diskrediet te brengen". "Het leger en de politie zijn de grootste schenders van mensenrechten in het land". "Wij eisen de onmiddellijke vrijlating van onze collega's!", aldus Dr. Rivera.

Schrijfactie voor de vrijlating van 43 gezondheidswerkers

De NFS informeert u graag over de schrijfactie voor de vrijlating van de 43 gezondheidswerkers op de Filippijnen. Er kunnen niet genoeg reacties gestuurd worden om de verontwaardiging uit te drukken over de arrestatie van de 43 artsen en gezondheidswerkers die deelnamen aan een vormingscursus van de Council for Health and Development (CHD).

Zie voor meer informatie en de schrijfactie(s): http://www.karapatan.org/node/334 of http://www.ahrchk.net:80/ua/mainfile.php/2010/3362/
Wij stellen het op prijs als u ons informeert over uw actie!
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.