Cordilleradag:
Strijd voor Land, Leven en Rechten

De Cordillera Peoples Alliance (CPA) organiseert de 28-ste viering van de Cordilleradag

De Cordillera Peoples Alliance (CPA) viert jaarlijks de Dag van de Cordillera’s. Dit jaar is de 28ste viering. De viering begint op de dag van de aarde (22 april) en wordt achtereenvolgens georganiseerd in de 6 Cordillera provincies Abra, Apayao, Kalinga, Benguet, Ifugao, Mountain Province en in de stad Baguio.

Het thema is: Strijd voor Land, Leven en Rechten. Voor de vieringen worden er ten minste 6.000 afgevaardigden verwacht. De aandacht is gericht op kwesties die van invloed zijn op het leven van de bevolking, zoals de voortdurende plundering van voorouderlijke gronden als gevolg van grote mijnbouw projecten (zie foto), grote dammen en militarisering, de effecten van klimaatverandering, olieprijsstijgingen, regionale autonomie, en de dreiging van energie en geothermische projecten. Specifieke vraagstukken en campagnes zullen worden aangepakt in elke viering, zoals de uitbreiding van de grote bedrijven, ontbossing en de aantasting van het milieu rondom Baguio.

De aanzet tot de Cordilleradag ontstond in 1980 toen de inheemse leider Macliing Dulag op 24 april vermoord werd in de strijd tegen de beruchte Hydro-elektrische Chico Dam die gefinancierd werd door de Wereldbank, onder de dictatuur van Marcos. De Kalinga en Bontok volkeren waren tegen de aanleg van de Chico Dam, omdat daardoor hun gemeenschappen uiteen gejaagd en hun bestaansmogelijkheden vernietigd zouden worden en duizenden hectaren bouwland onder water zouden verdwijnen. Het verzet van het volk was groot en de strijdende massa wist het project tegen te houden. Sinds 1985 wordt ieder jaar in april deze strijd herdacht en is deze dag uitgegroeid tot een hoogtijdag van de inheemse volkeren in de Filippijnen. Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd door de in 1984 opgerichte Cordillera Peoples Alliance.

CPA Verklaring voor de Cordilleradag 2012
http://www.cpaphils.org/campaigns/

Verklaring van Cordillera volkeren tegen mijnbouw
http://www.cpaphils.org/campaigns/

CPA mijnbouw campagne
http://www.cpaphils.org/